Támad a nátha és a hasmenés

Leveri az embert a lábáról

Még nincs nagy baj, de rossz esetben még komolyabb szövődményekhez is vezethet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak a már-már menetrendszerű őszi megfázással. Ráadásul a szokásos torokfájás, orrdugulás, és tüsszögés mellé társul egy hasmenés-vírus is, ami már csak hab a tortán.

hirdetés

Itt a szokásos őszi megfázások ideje, készülhetünk tehát a torokgyíkra, a heves tüsszögésekre, a hőemelkedésre. Az idei vírustámadás közel a fél várost ledöntötte a lábáról, és nem nem csupán a szinte szokásos nátha tüneteivel, hanem az azzal jelenleg kéz a kézben járó hasmenés-vírussal is.

Pár nap és túl vagyunk rajta
Pár nap és túl vagyunk rajta

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy az őszi kellemetlen nátháért nemcsak a szervezetünk gyenge lábakon álló védekezőképessége felel, hanem a tavaszi megfázásokat is nagyban kiváltó öltözködési szokásaink is.

Az évnek ebben a szakában ugyanis sokan még hajlamosak lenge nyári ruhákban kimozdulni, a gyorsan lehűlő őszi éjszakába, ez pedig bizony komoly hiba. Az időjáráshoz nem alkalmazkodó ruházat ugyanis kiszolgáltatja az embert a kórokozóknak. A lényeg Princz szerint az, hogy rétegesen, se nem túl melegen, se nem túl hidegen kell felöltözni a tavaszi időhöz.

Hiába van mostanában meleg, a megfázás nem ismer határokat
Hiába van mostanában meleg, a megfázás nem ismer határokat

A védekezőképességünk hanyatlásával a szervezetben lévő „alvó” kórokozók akár a mindennapi stressz, vagy bármilyen nem feltétlenül felső légúti megbetegedés (pl. egy egyszeri gyomorrontás) hatására felélénkülhetnek, és ekkor következik be az, amit mi megfázásként ismerünk.

A háziorvos kiemelte, hogy a felső légúti megbetegedésekkel járó őszi megfázás gyors terjedésének az oka – többek között – az iskolakezdési időszakból ered, ugyanis a tömött, befűtött, esetenként szűk osztálytermekben elég egyetlen tüsszentés, és a vírus egyből melegágyra talál, a tömegközlekedési eszközökön pedig könnyedén terjed tovább a fiatalokról bárkire.

A hasmenés kikészítő a nátha mellett
A hasmenés kikészítő a nátha mellett

Szerencsére a vírus nem annyira ragadós, a megfázásból általában véve 5 napon belül kigyógyul az ember, ugyanakkor ha nem kezeljük megfelelően, számolhatunk olyan szövődményekkel, mint például hörghurut, arc- és homloküreg-gyulladás, a legrosszabb esetben pedig tüdőgyulladás. De ilyesmire eddig Princz nem talált példát.

Princz végezetül kiemelte, hogy abban az esetben nem feltétlenül fontos különböző vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel és gyógykészítményekkel elébe menni a megfázásnak, ha a nyár folyamán rendesen feltankoltunk vitaminokban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből. Ellenkező esetben viszont a megfázás szinte elkerülhetetlen, és akkor már jöhetnek a gyógyszerek, a sok-sok kamillatea és az ágynyugalom.

Nem kell a sok gyógyszer, elég a tea
Nem kell a sok gyógyszer, elég a tea

A náthát kísérő hasmenéssel és néha lázzal járó vírusra kitérve Princz elmondta, hogy az egyre terjedő gyomorbetegség hamar, maximum 3-4 nap alatt elmúlik, nem kapja el mindenki, nem tizedeli a lakosságot, de annak, aki belefut, egy-két napig lesz programja. Ez a vírus is főleg munkahelyeken, családokban, és az iskolákban honol, ott ahol sok ember van összezárva kis helyen.

Ha egy kis diétába kezdünk, a kór gyorsabban múlik, de nyilván ilyenkor az ember nem vágyik nagy lakomákra. A lényeg, hogy egy napot minimum koplaljunk, és igyunk sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet). Aki nem bírja a kényszerű éhkoppot, az egy kis ropival és háztartási keksszel dobhatja fel a szigorú ágynyugalmat. A koplalás utáni napon már jöhet egy kis sós főtt krumpli, de csak óvatosan.

Princz végezetül elmondta, hogy a betegség az alapvető higiéniai szabályokat (pl. a rendszeres kézmosást) betartva nem fertőz, közel sem olyan veszélyes és ragadós, mint egy influenza.