Támad a rejtélyes vírus

Napokig ágynak esik az, aki elkapja az új, feltehetően vírusos betegséget. A levertséggel, hasmenéssel járó kór miatt egyre több a beteg a pécsi rendelőkben. A népegészségügyiek szerint még nincs járvány.

hirdetés

Nem megfázás, nem is influenza, s nem is calici vírus, hanem egy eddig nem meghatározott betegség ér el egyre többeket Pécsen. A betegek kezdetben rossz közérzetre, majd hányingerre, hasmenésre, gyengeségre panaszkodnak. Az orvosok tudnak a problémáról.

– Az utóbbi hetekben szaporodtak meg a betegségek, s főleg az amúgy is legyengült szervezeteket támadja meg a nagy valószínűséggel vírusos eredetű kór – tájékoztatott Princz János háziorvos. Mint mondta, keveset tudnak egyelőre a betegségről, de arra számítanak, hogy még többen jelentkeznek majd ilyen tünetekkel.

– Elsősorban ezek enyhítésében, a betegség lefolyásának felgyorsításában tudunk segíteni. A betegeknek egy-két napig hányinger, hányás esetén szigorú diétát kell tartaniuk, széntablettát kell szedniük. Ebben a periódusban ágynyugalom javasolt – mondja Princz, aki azt tanácsolja: ha észleltük a tüneteket, mindenképpen maradjunk otthon 2-3 napig.  Ha ezt nem tesszük meg, a betegség elhúzódhat, s akár 1-2 hétig is tarthat.

Magas?

A megelőzésben segíthet, ha körültekintően figyelünk a higiéniára: lehetőség szerint ne használjunk nyilvános mosdóban törülközőt, mossunk gyakran kezet a nap folyamán, s erősítsük immunrendszerünket változatos étkezéssel, vitaminokkal, rendszeres mozgással – adja a szokásos jótanácsokat az orvos.

Dr. Kassay Veronika, a tisztiorvosi szolgálat megyei vezetője azt mondja, járványról még nem beszélnek, mert a háziorvosok egyelőre nem jelentettek akkora számban, hasonló megbetegedéseket. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne tömeges a megbetegedés – tette hozzá.

– Az orvosok legtöbbször tüneti kezeléssel megoldják a problémát, pedig népegészségügyi szempontból is fontos lenne, hogy jelentsék számunkra az egymással összefüggésbe hozható megbetegedéseket – magyarázza Kassay Veronika.

Szerinte pontos, kórokozókhoz kötött terápiákat lehetne kidolgozni, ha hivatalosan is tudnának a járványról.