Táncra perdül a világ Pécsett!

Pécs rendezheti meg a december 4-i standardtánc világbajnokságot, miután Minszk visszalépett a verseny rendezési jogától. Nem semmi ez, és nem csak azért, mert Pécs ilyen világbajnokságot soha nem rendezett még, hanem azért is, mert erre a szervezőknek mindössze hat hete van egy teljes év helyett!

Hatalmas lehetőség csöppent Pécs ölébe azzal, hogy a fehéroroszországi Minszk visszalépett a december 4-ei Formációs Standardtánc Világbajnokság megrendezésétől. Így ugyanis, egy szó szerint last minute-módon kiírt nemzetközi pályázat útján a város fogja rendezni a kevesebb mint 6 hét múlva startoló világversenyt! Kapronczai Balázs, a pécsi Kapronczai Művészeti iskola igazgatója és a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke lapunknak elmondta, hogy „nem csak elhinni nehéz, hogy egy ilyen rangos bajnokságot rendezhet a város, hanem megszervezni is”.

ballroomdance
Látványos táncparádéra készülhetünk!

De hogyan is jöhetett létre az, hogy Pécsett táncolhatnak majd a világ legjobbjai? Kapronczai elmondta, hogy a pécsi tánccsapat is indult volna Minszkbe, majd mikor kiderült, hogy ott bizony nem lesz világbajnokság, majdhogynem gondolkodás nélkül pályázták meg a rendezővárosi pozíciót. Bátran, amolyan „miért ne?” alapon.

A jó hírt október 28-án kapták a Magyar Olimpiai Bizottságtól. Ami azóta történik, az egy hatalmas hajrá, hiszen – ahogy Kapronczai mondta – egy ilyen nívós, látványos verseny megszervezésére normális esetben minimum egy év áll a rendezők rendelkezésére. Ehhez képest 6 hét nagyon kevés. A versenyzők nevezése ugyanakkor már nagyon jól halad, eddig 13 csapat jelentkezett be olyan országokból, mint például Hollandia, Ausztria, Németország, Románia, Csehország, Fehéroroszország, vagy Litvánia. A nevezés november 6-ig tart, a lista tehát még bővülhet.

Íme egy táncbajnokság döntője 2013-ból:

A szűkös határidőbe – folytatta Kapronczai – olyan fontos dolgoknak kell beleférnie, mint a versenyzők elszállásolásának és étkeztetésüknek a megszervezése, itt töltött idejük menedzselése, továbbá a bajnokságnak helyet adó Lauber Dezső Sportcsarnok termét is fel kell szerelni a speciális fényekkel és parkettával is. Az egyik legfontosabb feladat viszont a szponzorok felkutatása.

– Körülbelül 20 millió forintból valósítható meg a bajnokság, ezért keressük még a támogatókat, ugyanakkor már most, a versenyrendezési díj kifizetése után is kifejezetten jól állunk. Sietős a dolog, de meg fogjuk oldani, és egy nagyon színvonalas bajnokságot fogunk rendezni. A legnagyobb támogatást azonban az jelentené, ha sokan eljönnének megnézni a versenyt – mondta Kapronczai.

Azt már lehet tudni, hogy a döntőt követően egy nagyszabású, színes gálaestet is láthatnak a nézők, természetesen látványos táncbemutatók sorával, melyek közül minden bizonnyal ki fog emelkedni a világ legjobb latin táncosainak produkciója.

Mik azok a standard táncok?
A standard táncok, még a latin-amerikai táncok versenylistára vétele előtt szerepeltek a világbajnokságokon. A férfi frakkot vagy inget mellénnyel, a nő nagyestélyit illetve hosszú szoknyát visel. Testközelből táncolnak a férfi vezet. Kötött műfajnak számít, ezért kevés showelem szerepel a műsorban. Ilyen táncnak például az angol- és a bécsi keringő, a tangó, a slowfox és a quickstep.