Tanuljunk meg életet menteni!

Bárki kerülhet bármikor olyan kiszolgáltatott helyzetbe, hogy mások segítségére kell szorulnia, és bizony sok-sok balesetet szenvedett, vagy beteg embertársunk életét meg lehetne menteni, ha időben megkapnák a szükséges, szakszerű ellátást. Épp ezért a következőkben az Országos Mentőszolgálattal együttműködve mutatjuk be, hogy miként léphetnek hatékonyan közbe a pécsiek egy baleset során, és hogyan menthetik meg a bajbajutottakat.

hirdetés

Ha látunk egy balesetet (vagy ha előttünk lesz rosszul valaki), a legfontosabb teendő a mentő megérkezéséig a gyors segítséghívás, a pontos kommunikáció a mentőszolgálattal, valamint a szakszerű és hatékony betegvizsgálat, a kimentés, és a stabil oldalfekvésbe helyezés, amelyeket előző cikkünkben már bemutattunk. Most pedig következzen az újraélesztés, a vérzéscsillapítás, valamint az égési sérültek, az orrvérzések és a fuldoklók kezelésének metódusai, amelyek elsajátításával életeket menthetünk.

Újraélesztés

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, hogy ha a betegnek, vagy egy baleset áldozatának nincs légzése, és nincs segítség sem a közelben, nekünk kell megkezdenünk az újraélesztést. Először is végezzünk mellkasnyomásokat. Íme az OMSZ útmutatója:

Újraélesztéssel szó szerint életet menthetünk
Újraélesztéssel szó szerint életet menthetünk (kép: OMSZ)

1 – Kulcsoljuk össze az ujjainkat és helyezzük tenyerünket a mellkas közepére
2 – Nyújtott karral, merőleges irányban végezzünk ütemes lenyomásokat 4-5 cm mélységben
3 – Folytassuk a lenyomásokat a mentők megérkezéséig, vagy egy defibrillátor csatlakoztatásáig
4 – Elhúzódó újraélesztésnél minden harmincadik lenyomás után végezzen két befúvást a beteg orrába. A beteg fejét mindig szegjük hátra, ezzel biztosítva a levegő tüdőbe áramlását.

Vérzéscsillapítás

Erős vérzés esetén a vérzéscsillapítás életmentő lehet. Ennek a menete a következő:

Hogyan állítsuk el a vérzés? (kép: OMSZ)
Hogyan állítsuk el a vérzés? (kép: OMSZ)

1 – Vegyünk fel egy gumikesztyűt
2 – A beteget ültessük vagy fektessük le
3 – Emeljük magasra a vérző testrészt
4- Gyakoroljunk közvetlen nyomást a sebre. Ha van, használjunk steril gézt, de szükség esetén megteszi a tiszta textília (például egy törülköző) is; tartsuk a sebre nyomva.

Égési sérülés

Ha égési sérülttel találkozunk (vagy ha mi vagyunk az égési sérültek), a lényeg – hangsúlyozta Győrfi Pál –, hogy azonnal meg kell kezdeni meg az égett bőrfelület hűtését folyó, hideg vízzel, folyamatosan, legalább 15 percig. Ezután a sebre laza, steril fedőkötést kell helyezni.

A víz az úr! (kép: OMSZ)
A víz az úr! (kép: OMSZ)

Ha a testfelület nagy része megégett, vagy ha kisgyermek a sérült, azonnal hívjuk a mentőket és kövessük a mentésirányító utasításait.

Csonttörés

Ebcsont beforr? (kép: OMSZ)
Ebcsont beforr? (kép: OMSZ)

Ha tudjuk, hogy rándulás, ficam vagy csonttörés történt, fontos, hogy kerüljük az adott testrész mozgatását. Amíg a mentő kiérkezik, rögzítsük a sérült testrészt, támasszuk meg két oldalról vagy fogjuk. Nyílt törés esetén a sebet le kell fednünk lehetőleg steril kötszerrel.

Félrenyelés

Ismerjük az érzést, mindannyian nyeltünk már félre. Ha viszont a köhögés eredménytelen, a fuldoklót enyhén döntsük előre, hogy a torkán akadt tárgy vagy étel előreeshessen. Ezután legfeljebb ötször üssünk nyitott tenyérrel, erőteljesen a hátára, a lapockák közé. Ha ez eredménytelen volt, alkalmazzunk „öt hasi lökést”, azaz a Heimlich-féle műfogást. De hogyan is néz ki ez a fogás?

Ezt a fogást bizonyára sokan ismerik (kép: OMSZ)
Ezt a fogást bizonyára sokan ismerik (kép: OMSZ)

1 – Álljunk a beteg háta mögé, törzsét döntsük kissé előre és karoljuk át hasának felső részét
2 – Szorítsuk egyik kezünket ökölbe, és helyezzük az illető gyomrához, a köldök és a szegycsont közé
3 – A másik kezünkkel ragadjuk meg öklünket és rántsuk meg erőteljesen be- és felfelé

A lökés egymás után legfeljebb ötször ismételhető meg. Ha ezután sem szűnt meg az elzáródás, váltogassuk az öt háti ütést és az öt hasi lökést. Fontos, hogy ne alkalmazzuk a Heimlich-féle műfogást 1 éves kor alatt és várandós nőknél.

Orrvérzés

Ha minden jól megy, gyorsan elmúlik (kép: OMSZ)
Ha minden jól megy, gyorsan elmúlik (kép: OMSZ)

Még egy hétköznapi probléma, amelyre sok ember hajlamos, hiszen nem feltétlenül kell ahhoz balesetet szenvedni, hogy vérezzen az orrunk. Ha megindul az orrvérzés, az első, amit tennünk kell, hogy leülünk vagy leültetjük a beteget. A közhiedelmemmel ellentétben a fejet ne hátra, hanem kissé előre hajtsuk. Ezután hüvelyk- és mutatóujjunkkal szorítsuk össze az orrot az orrnyereg alatt, és tartsuk is összeszorítva 10 percig. Ha a vérzés nem áll el, hívjuk a mentőket.