Tarolt a Mecsek Táncegyüttes jubileumi műsora

A Pécsi Nemzeti Színházban, szombaton teltház előtt tartotta 60 éves jubileumi gálaműsorát a híres Mecsek Táncegyüttes. Az esten felléptek a hajdani a mai és a legkisebb táncosok is. Csizi Péter országgyűlési képviselő és Őri László, Pécs alpolgármestere is jelen volt a nagyszabású eseményen.

„Pécs közösségi-kulturális életének jelentős szereplője a Mecsek Táncegyüttes, a Város táncegyüttese. Értékközvetítő, értékteremtő tevékenysége példaértékű mindannyiunk számára”- kezdte ünnepi beszédét dr. Őri László alpolgármester. Ahhoz, hogy a magyar népi hagyományok éltető erőként legyenek jelen egyéni és közösségi életünkben, szükségesek azok a csatornák, amelyek úgy működnek, mint a fatörzsben az erek, hajszálerek, amelyeken át eljut a szükséges táplálék az ágakhoz, a gallyakhoz, levelekhez. Így, és csak így lombosodhat, terebélyesedhet a fa.

mecsek tánc

Hasonlóképpen mi is így juthatunk hozzá az archaikus rétegekben rejlő szellemi-lelki gyökérzetből ahhoz az erőtadó tudáshoz, tapasztalathoz, életörömhöz, amelyet az évezredes magyar folklór őriz. Napjainkban a határok fizikai lebomlásával az Európai Unióban, vagy itt Pécsett is gyakran megcsap bennünket a multikulturalizmus szele, hajlamosak vagyunk ilyenkor arra, hogy ne fordítsunk kellő figyelmet a saját kultúránkra, benne az évezredes múltra visszatekintő népi hagyományainkra, a táncainkra, egyedi motívumainkra, mindarra, amelyek bennünket, magyarokat mindenki mástól megkülönböztetnek. „A nemzeti értékeinket nekünk magyaroknak kell megőriznünk, ápolnunk, mert ha mi elmulasztjuk, nem fogja megtenni helyettünk senki más.

mecsek tánc

Ez a felismerés legyen ott a gondolataink között, amikor a Mecsek Táncegyüttes elmúlt évtizedeit értékeljük, hiszen a Mecsek Táncegyüttes egy „értékcsatorna”, amely már 60 éve továbbítja számunkra a magyar népi kultúra nélkülözhetetlen tápanyagát ”.- zárta gondolatait Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.

Fotók: Mihály László

Hirdetés