Tavasz végén jöhetnek az új buszok

Párhuzamosan indított egy 3,5 milliárdos hitelfelvételt és egy buszbevásárlásra vonatkozó közbeszerzést a Tüke Busz Zrt. a közelmúltban. Ha az önkormányzat is jóváhagyja a kölcsön felvételét a hónap végén, akár már májusban mintegy száz busz érkezhet Pécsre, hiszen ezekkel szabadulna a Tüke a régi Ikarusoktól és Mercedesektől.

hirdetés

A Tüke Busz kérésére a város tavaly hozzájárult ahhoz, hogy a társaság 3,5 milliárd forintos hitelszerződést készítsen elő. A pénzből szeretné lecserélni a vállalat a korábban még a Pécsi Közlekedési Zrt. által használt járműveket; ezekből mintegy százat – az egész buszpark kétharmadát – bérel a társaság.

A cél, hogy megszabaduljanak az öreg bérelt buszoktól
A cél, hogy megszabaduljanak az öreg bérelt buszoktól

Baracsi László, a Tüke cégvezetője elmondta, már rendelkezik hitelintézeti ajánlatokkal a cég, az önkormányzat március végén hagyhatja jóvá a kölcsönfelvételt. A kölcsön így május első felére rendelkezésre fog állni. A buszvásárlással kapcsolatos közbeszerzés egyébként már tárgyalási szakaszban zajlik, hiszen van érvényes ajánlat. A Tüke Busz szakemberei a következő két hétben minden megajánlott járművet egyenként megvizsgálnak, felmérik állapotukat.

Ha minden a terveknek megfelelően halad május végére lesznek Pécsen a buszok és ezzel egy időben kikerülnek a rendszerből az öreg járgányok.Egy jókora buszpark áll rendelkezésre csuklós és szóló buszokból külföldön, amely nagyon jó ár-érték arányú flottát jelenti Európában. A kiszemelt járművek nagy része szóló, de szép számmal akadnak közöttük csuklósak is.

A Pécsre szánd buszoknak gyári szervizeléssel folyt karbantartásuk, azokat a tervek szerint a gyártótól veszik, de használtként. A flotta átlagéletkora hét év körül van, szervizelési igényük így alacsonyabb lesz, mint a mostani Ikarusoké és Mercedeseké. Nyolc év alatt 600-800 millió forintos megtakarítást szeretnének elérni.