Taxiskommandót vethetnek be Pécsen is

Az éjszaka tartogat meglepetéseket

Nem tapsolnak jókedvükben a személy- és áruszállítással foglalkozó cégek, miután a kormány tervei szerint januártól fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak. A nagyobb kontroll alól nem maradnak ki a taxisok sem, aminek az érintettek természetesen nem örülnek. 

hirdetés

Új “taxiskommandó” felállítását tervezi a kormány, amihez már toborozzák az embereket is. Bár jelenleg a rendőrség, a fogyasztóvédelmi, a közlekedési hatóság és a NAV is ellenőrzi a fuvarozó cégeket, az új szervezet létrehozásával még jobban górcső alá vennék őket. A hivatalos magyarázat szerint azért, hogy “a személyszállítással kapcsolatos előírásokat is eredményesebben tarthassák be” velük.

De mindezt inkább az indokolhatja, hogy a fővárosban több olyan hiénáról szóltak a hírek, akik azontúl, több tízezres számlával dobták meg az utast, akár még meg is verték, ha ezt szóvá tette. Pécsen szerencsére ilyen rémtörténetekről nem lehetett hallani, de nyílt titok, hogy ismernek olyan hírhedt taxist, aki éjszakánként képes lehúzni a bulizó utasokat, de ő menekül, ha rendőrt hívnak rá, vagy számlát kérnek tőle.

Az új ellenőrzési szerv 2017 januárjában kezdi meg tevékenységét, amelyre jövőre 995 millió forintot szánnak.

Glávits István, a pécsi Euro 900 taxitársaság egyik ügyvezetője szerint azonban már így épp elégszer ellenőrzik őket, nevetséges az ötlet és pénzkidobásnak tartja.

– Pécsen és környékén nem nagyon vannak fekete taxisok. A kollégák rendesen bekapcsolják az órát. Lehet, hogy Budapesten van ennek értelme, de itt Pécsen biztos, hogy nincs – mondta. – A hatóság által is hitelesítette  fekete dobozos taxiórát használunk, az év végén bekötjük az online pénztárgépet is – tette hozzá.

A helyi taxisok aggódnak
A helyi taxisok aggódhatnak

Szerinte az, hogy ellenőrzik az engedélyeket, a műszaki vizsga meglétét, a megfelelő KRESZ-tudást rendben való, de hogy egy “kommandó” is ellenőrizze őket, az teljesen felesleges.

Az viszont előfordulhat Pécsen is, ugyanolyan távolságra, ugyanazon az útvonalon nagyon eltérő tarifákat alkalmaznak a sofőrök, így volt pár olyan panaszos olvasónk, aki egy ugyanakkora fuvarért egyszer dupla annyit fizetett, mint egy korábbi alkalommal.

Ezzel kapcsolatban Glávits István megjegyezte, egy adott társaságon belül előfordulhat minimális eltérés, a szabadúszók viszont szerinte bármilyen összeget elkérhetnek. Náluk többé-kevésbé ugyanannyira kell kijönnie a végösszegnek. Forgalomtól függően, dugó, baleset miatt lehetnek pár száz forintos különbségek, 10-15 százalékos eltérések ugyanazon a szakaszon.

Elmondta azért azt is, hogyha valaki úgy érzi, becsapták, kérje el a nyugtát, azzal tud reklamálni az adott taxitársaságnál.

Kovács József, a pécsi Volán Taxi ügyvezetője nem hallott még a bevezetendő fokozottabb ellenőrzésről. Mint mondta, semmilyen információja sincs erről.
Próbautazással ellenőriznek
A megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályának közlése szerint tavaly és idén sem érkezett panasz az utasoktól a taxiszolgáltatással kapcsolatban. A hatóság próbautazások keretében ellenőrzi a megye személytaxi-szolgáltatóit. Tavaly öt, idén eddig hat alkalommal végeztek ilyen jellegű vizsgálatot. Az előző évben nem találtak jogsértést, idén egy esetben – fizetési bizonylat kiállításának és átadásának elmulasztása miatt – büntettek meg egy taxisofőrt.