Telefonnal is leszokhatunk a cigiről

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, bár számos módszer létezik, most mutatunk egy egészen újat. Okostelefonnal is lehet.

hirdetés

Ezerféle irányból meg lehet közelíteni a leszokást, legtöbbjük széles körökben ismert: a nikotinos rágók, tabletták és egyéb készítmények sokaknak segítenek, de ott van még a – Pécsen is sikeres – csoport- és egyéni terápia is, amely szintén hasznos lehet. Amiről manapság kevesebb szó esik az érdekes módon pont az olyan, napjainkban elterjedt okostelefonos alkalmazások, amelyek segíteni próbálnak az olykor lehetetlennek tűnő feladatban. Nézzünk pár ilyen alkalmazást!

Kell a dohány?

Ez hazánk első leszoktató-alkalmazása, a „Kell a dohány?” nemcsak a leszokással elérhető egészségjavulás eredményeinek bemutatásával motivál, hanem – amint neve is sugallja – kiszámíthatóvá teszi, hogy mennyi pénzt spórolunk meg a bagózás feladásával. Emellett pedig apró lépésenként segíti a felhasználót „Tudástárának” hasznos ötleteivel és tanácsaival.

Kell a dohány? Nem kell.
Kell a dohány? Nem kell.

A programmal megtudhatjuk, hogy az utolsó elszívott koporsószeg után milyen „tisztulási folyamatok” jelentkeznek szervezetünkben. Ha pedig valaki elgyengül, és rágyújtana, az alkalmazás a segítségére lehet abban, hogy megtalálja a legközelebbi patikát, ahol beszerezheti a nikotinos leszokássegítő termékeket. De átolvashat jó pár olyan cikket – elrettentő képekkel kiegészítve – is, amelyek hatására talán nem nyúl majd az öngyújtóért.

Így fest a magyar app
Így fest a magyar app

Ha pedig ügyesen távol maradunk a cigitől, az alkalmazás bizonyos időközönként, „mérföldköveknél” virtuális kitűzőkkel és érmekkel jutalmaz meg minket kitartásunkért.

Get Rich or Die Smoking (Gazdagodj meg, vagy halj bele a cigizésbe)

Mint azt neve is jól mutatja, ez az alkalmazás a pénzzel motivál. Azzal a pénzzel, amit cigire költenénk. Az alkalmazásban beállíthatjuk, hogy mekkora nikotintartalmú cigit szívtunk, mennyibe került egy doboz vagy csomag, mikor léptünk ki az ördögi körből. Mindez alapján az app kiszámolja, hogy milyen időközönként kell jutalmaznia a leszokót motiváló díjakkal és üzenetekkel, valamint – és ez a lényeg –, folyamatosan jelzi, hogy mennyi pénzt spóroltunk már össze.

Egy kicsit csúnya, de beszédes a logó
Egy kicsit csúnya, de beszédes a logó

Azt, hogy hogyan teljesítünk, folyamatosan vezetett statisztikákkal prezentálja a program, amelynek látványa az idő előrehaladtával egyre kellemesebb érzéssel tölti el a „pácienst”. Ahogy a magyar app, úgy ez is felugró üzenetekben jelzi, hogy a tüdőnk tisztulásával milyen más egészségügyi javulásokkal számolhatunk. Fontos kelléke, hogy az interneten keresztül csetelhetünk a világ bármely pontján élő leszokókkal, akikkel megoszthatjuk érzéseinket, tapasztalatainkat, és motiválhatjuk őket (vagy vica versa), akárcsak egy terápiás összejövetelen.

Az alkalmazás ugyan angol, de választhatunk magyar felületet is.

Quit Smoking Hypnosis (Dohányzásleszoktató Hipnózis)

A dohányzásról történő sikeres leszokásban sokan a hipnoterápiára esküsznek. A hipnózis célja, hogy el tudjuk engedni az elvonási tünetek belső nyomását, a stresszt, a zavartságot, a feszültséget. Ez a technika lelassítja a szívverést, nyugtatólag hat, és esélyt ad arra, hogy rendeződjenek körülöttünk a feszült események. A terápia során minket vezető terapeutát helyettesíti az alkalmazás, amelyhez javallott egy fülhallgató is, hiszen napi egyszer végig kell hallgatni egy kellemes hangú, magyarul beszélő – pontosabban magyarra fordított – hivatásos terapeutát, aki lassan, de – állítólag – hatékonyan vezet el a természetes, segédeszközök nélküli leszokáshoz. A szöveg alatt egy olyan „zaj” szól (állítható hangerővel), amely az agyhullámok frekvenciáit átállítva megkönnyíti az agynak a hipnotikus szöveg feldolgozását.

Hipnotizáló alkalmazás? Igen!
Hipnotizáló alkalmazás? Igen!

Mindez szép és jó, csodálatos, hogy mire képes a technika, nem? De vajon mit gondol ezekről az alkalmazásokról egy dohányzás-leszoktatásban érdekelt pécsi szakember? Dr. Varga Ágnes, a Lánc utcai rendelőintézet tüdőgyógyász főorvosa és az ott működő dohányzásról való leszoktatást segítő támogató pont vezetője lapunknak elmondta, hogy nagyon jó és hasznos ötletnek tartja az ilyen alkalmazásokat, mivel – a pécsi csoportterápiával ellentétben – nem feltétlenül a 40 évnél idősebb függőket célozzák meg, hanem azokat a fiatal dohányosokat, akik leszoknának a káros szenvedélyről. Ezeknek, és az ezekhez hasonló alkalmazásoknak az előnye, hogy azoknak segítenek, akik még nem igénylik a személyes (egyéni vagy csoportos) kontaktust.

Hangsúlyozta, hogy az appok újat nem találnak ki, hiszen a motivációs rendszerek és a pénzspórolás hangsúlyozása a terápiákban jól bevált már, Pécsen is működik. Kiemelte, hogy a csoportterápiák során is a legnagyobb motivációt az jelenti a leszokóban lévők számára, hogy minduntalan emlékeztetik őket arra, hogy egészségesebbek lesznek, és hogy ezzel egy időben még a megspórolt pénzüket is hasznosabban tudják elkölteni.