Telekocsi: Kétezerért Pestre?

Hatalmas népszerűségnek örvend a pécsiek körében a már több éve működő, ám az utóbbi időszakban egyre jobban terjedő telekocsizás. Az utasoknak és a sofőrnek is kedvező rendszer kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb mint bármi más a nagyvárosok közötti utazások során.

hirdetés

 

– Pár hónapja, hosszas keresgélés után végre kaptam munkát. A rossz hír, hogy Pesten. A családomat, a rokonaimat azonban még egy ideig minden hétvégén meglátogatom, viszont a vonatjegy nyolc-kilencezer forintba kerül oda-vissza. A telekocsival 4-5 ezerből kijövök – mondja a harmincnégy esztendős Gábor, aki minden héten magántaxival utazik.

Az oszkar.com weboldal, azaz a telekocsirendszer már több éve működik hazánkban is, de egyre több internetes oldal foglalkozik a szolgáltatással, amely a stoppolás kiszámíthatóbb és biztonságosabb alternatívája.

Utasként és sofőrként is regisztrálhatunk a szájtokon. A sofőr meghirdet egy utat – jellemzően oda, ahova éppen készül, meghatározza az indulás és az érkezés idejét, a férőhelyet, a kocsi fajtáját és az út árát. Az utasok pedig interneten jelentkezhetnek rá.

– Eddig csak jó tapasztalatom volt, hiszen az oldalra érdekből regisztrál az is, aki olcsóbban szeretne utazni, s az is, aki spórolni szeretne a benzinköltségén. Rendes, normális emberek hoztak, vittek eddig – meséli Zsuzsa, aki rendszeresen utazik Budapestre, ahol egyetemre jár.

A pécsiek körében különösen kedvelt a szolgáltatás, amit az is mutat, hogy a legnépszerűbb oldalon egy friss felmérés szerint a Budapest-Pécs szakaszon bonyolódott a legtöbb út, tavaly összesen közel háromezer.

A pécsiek – főként fiatalok – azért választják a szolgáltatást, mert szerintük gyors, megbízható, kiszámítható és olcsó. Utasonként jellemzően a buszjegy, vonatjegy árának felét-harmadát kell fizetni egy-egy útért. Így egy pesti fuvarért 2000-2500 forintot kell csak fizetni.

[note]

Lehet pontozni

Egy-egy útvonalnál az azt meghirdetőnek meg kell határoznia, hogy pontosan honnan, mikor indul, s pontosan hova megy. Megbeszélés kérdése, hogy a végcél módosítható-e, de sok telekocsis megteszi, hogy egy néhány kilométeres kitérőt is bevállal utasa kedvéért. Mindez már csak azért is megéri neki, mert az utazások végén az ingyenes oldalon utas és sofőr is értékelheti egymást. A minél jobb pontokkal rendelkezők számíthatnak rá, hogy gyakrabban választják őket.[/note]