Téli autózás: hol gyakoroljunk Pécsen?

Már a hideg és a fagy előtt ajánlatos felkészülni a téli vezetésre – ezt tanácsolják a szakemberek. Azt mondják, érdemes egy lezárt területen, például parkolóban gyakorolni az óvatos megállást és kormányzást. 

hirdetés

A hétvégi havazás miatt csak lépésben haladtak az autók, mégis voltak balesetek. Az előttünk álló hetekben még több havazásra kell számítani, fél nap alatt 10-15 centi hó is eshet. A havas, csúszós utakon viszont komoly vezetői tudás nélkül el sem érdemes indulni.

Az ítéletidő nem lesz akadály…

Vidák Csaba a pécsi Nebuló Autósiskola oktatója azt mondja, hogy a hóban való autózás előtt érdemes készülni a téli vezetésre.

Ehhez legcélszerűbb egy lezárt, nagy területet választani, például egy parkolót. Azt javasolja: itt gyakoroljuk a biztonságos fékezést, megállást, az óvatos kormányzást, ha netán hirtelen felbukkanna előttünk valami. Vidák szerint minél jobban meg kell ismernünk az autónkat. Az oktató hozzátette: Érezni kell az autót: a sofőrnek tudnia kell, hol tapad a gumi, milyen sebességnél, milyen manővereket lehet megcsinálni kanyarodásnál, vagy fékezésnél.

Vidák Csaba szerint különösen veszélyes az úttest, amikor ónos eső esik rá, amikor nyálkás, vagy a hó alatt jég van. Ezért azt javasolja, hogy mindig óvatosan vezessünk, és tartsuk be a követési távolságot, sőt arra még bőven hagyjunk is rá.

Pécsen az áruházak parkolóiban nem érdemes próbálkozni, ám akad olyan ipari létesítmény, amelynek területén vész nélkül gyakorolhatunk. Ilyen a patacsi körforgalom közelében a Bázis-telep, de a cserkúti elágazással szemben is találunk egy forgalommentes parkolót. Emellett érdemes próbálkozni a Verseny utcából nyíló üres parkolókban, használaton kívüli útszakaszokon is.