Teljes a káosz a március 15-i tüntetők között

A 1848-as forradalom ünnepnapjára tervezett pécsi kormányellenes tüntetés szervezői nagyon összekaptak azon, hogy a demonstráción az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan is felszólalna. Juhász Péter, az Együtt politikusa már vissza is lépett, Heindl Péter, volt SZDSZ-alapító pedig teljesen érthetetlennek tartja a lépést. A civilnek mondott tüntetés így is tele lesz politikusokkal. 

hirdetés

A pécsi demonstrációt „A haza fényre derül” címmel hirdették meg a Széchenyi térre, amelyre Mellár Tamást, volt fideszes önkormányzati képviselőt, a korábbi Orbán-kormány alatt a Központi Statisztikai Hivatalt is irányító közgazdászt, Hadházy Ákos LMP-s politikust, volt fideszes képviselőt, valamint az Együtt részéről Juhász Pétert alelnököt is meghívták. Igen ám, de mellettük az egyik szervező meginvitálta a pécsi Tóth Bertalant is, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, ami kivágta a biztosítékot Heindl Péternél.

Az SZDSZ egykori alapítója a Facebookon azt feszegeti, vajon a többi felszólaló „tud-e arról, hogy a máig önreflexióra képtelen szocialista párt frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan is a tervezett felszólalók között van?” Szerinte “azoknak van helye a pódiumon, akik egy tiszta, átlátható, nyitott és demokratikus politikai kultúra és rendszer kialakításáért küzdenek”, Tóthnak viszont nincs. Heindl később sajtónak még magyarázkodni is kezdett.

 

összeborulás

 

Kóbor József volt LMP-s önkormányzati képviselő még messzebbre ment, hiszen ő már azt mondta, hogy „Bercit ne, kérlek! Akit még saját pártjában is – másokkal együtt – csokitolvajnak neveztek. Parlamenti képviselőként meg pláne ne..”

A szocialista politikus azzal vágott vissza, hogy ha tényleg ő a gátja a Fidesz leváltásának, akkor még sokáig maradni fognak, ráadásul nem ő, hanem a MSZP kapta a felkérést.

Mindez azonban nem nyugtatta meg az Együtt alelnökét, Juhász Pétert, aki egyszerűen lemondta a pécsi megmozduláson való részvételt, mondván, amikor a felkérést kapta, akkor teljesen más koncepciót és felszólalólistát vázoltak fel előtte, a mostani felállás nem tükrözi politikai hitvallását.

juhász péter33

Nemcsak a demonstráció szervezői, hanem a résztvevők és hozzászólók is megosztottak. Akad, aki szerint ennyi erővel a Jobbikot is hívhatták volna, vagy akár Fideszt, valamint Zuschlag Jánost, mások szerint meg az ilyen széthúzások már korábban is gondot okoztak. Mindenesetre az egyik hozzászóló még azt is odamondja a másik civilnek – aki bölcs döntésnek tartja Juhász visszalépését -, hogy „Te, …. tavaly az MSZP fizette a tüntetést amit te szerveztél! Az mennyire volt jó döntés?”

bölcs döntés 2

mszpszervezte a tüntetést