Teljes fordulat jön szemétszállításban

Sok szemetet visznek el a közterületekről

Jövőre mindent szelektíven gyűjthetünk, ami miatt százmilliókat nyerhet Pécs. Ellepik a várost az új szemetes edények, jön a hulladékhasznosítás új időszaka.

hirdetés

Idén úgy 300 milliós extrakiadással számoltak a Biokomnál az úgynevezett lerakási díj miatt, amelyet a hulladék elhelyezéséért – tonnánként 3000 forint – kell befizetni az állam kasszájába. Az adó azonban jövőre ennek duplájára nő, így nem véletlenül sietős, hogy minél kevesebb szemetet kelljen lerakni. A pécsiek azonban szerencsés helyzetben vannak, hiszen a városi cég jövőre már bevezetheti a szelektív gyűjtést, ezzel pedig megússza a brutális terhet.

A közel 300 önkormányzatot is érintő Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program ugyanis lehetővé teszi, hogy a cég értékesítse a kezelt hulladékot: környékbeli cementgyárakat fűthetnék például papírral, vagy a szerves alapú melléktermékből később biogázt is előállíthatnak.

A programot azonban közvetlenül a lakosság is megérzi, hiszen komoly változások várhatóak.

A Biokom Kft. szóvivője, Lóczi Szidónia közölte: a családi házas területen minden háztartás a meglévő, saját kommunális edénye mellé még két edényt kap használatra. Egy 240 literes kukát a szelektíven gyűjthető anyagoknak, ebbe kerül a papír, a műanyag, a fémhulladék, valamint egy 80 literes kukát a szerves anyagoknak.

A társasházaknál a mostani nagy edények mellé kerül a szelektíves gyűjtő, az üveg kivételével ezekbe tehetik a lakók a hasznosítható anyagokat.

Ezzel együtt előnyt jelent az is, hogy sokkal kevesebb hulladéklerakóra lesz szükség, kevesebb tájseb lesz. A programban Pécsett a meglévő Eperfás úti hulladékudvar mellett egy új nyitja meg kapuját a Szigeti tanyán, és egy Zöld Pont gyűjtőudvar Postavölgyben. Zöldebb lesz azzal is a város, hogy a járműpark korszerűsödik, csökken a károsanyag-kibocsátás és a zajterhelés is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy emelkednek-e a díjak emiatt, a törvényi szabályozás kapcsán 4,2 százalékos emelésről lehet szó. Ezzel együtt, miután még el is adják a hulladékot, aligha várható díjemelés Pécsen.

A program azért is példaértékű, mert az önkormányzatnak nem kellett milliárdokat költeni a projektre, holott korábban még erről volt szó. A Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Merza Péter szerint ugyanis sikerült elérni, hogy a korábbi 70 százalékos támogatási intenzitás helyett a teljes program 94 százalékát uniós forrásból oldják meg.

Ez közel 5 milliárdot hozott konyhára, ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb hitelt kell felvennie a pécsi önkormányzat által vezetett társulásnak.

Ennyivel kevesebb költséget kell érvényesíteni a szemétszállítási-hulladékkezelési díjakban – szögezte le Merza Péter.

Hozzátette: hab a tortán, hogy az elmúlt évben összesen több mint kétmilliárd forintnyi önerő-támogatást, azaz kormányzati támogatást is nyertek a projekthez, így tulajdonképpen a teljes nettó 17 milliárd forint költségvetésű hulladékkezelési projekt önerő nélkül valósulhat meg.

 • Belváros

  Mi lesz a belvárosi házak lakóinak hulladékával ?

 • kérdések

  A 240 l -be megy a papír, a fém, a műanyag. Akkor gondolom ezt valahol szét kell válogatni? Kik fogják ezt végezni és hol, a szeméttelepen? Vagy ez újabb hatásos közmunkaprogram? Ausztriában, ahol mindenütt legalább 6 különböző színű, méretű edény van a szelektálásra, halálra fogják röhögni magukat.

 • megmondom

  Kertvárosba sok helyen a házak ablaka alá vagy az úgy is kevés parkolókból helyet elvéve alakították ki az új kukák helyét. Még véletlen se a régi kukák helyén. Gratulálok barmok!

 • Fecóka

  Nagy a kétségem azzal a megálapítással kapcsolatba , hogy ezt az akciót megússzuk díjemelés nélkül !!!!

 • bg78

  47Nm-es lakásba hova rakjak annyi szemetest, hogy mindent külön tudjak gyűjteni?

 • Novell

  Én meg azt látom, hogy vannak akik a kommunális gyűjtőkbe dobják a papírdoboztól kezdve az újrahasznosítható műanyagokig mindent. Mert egyszerűen lusták szelektíven gyűjteni vagy rühellnek 50 métert gyalogolni a szelektív gyűjtőkig. Na ezeknek kellene egy alapos agymosás.

 • (3.)

  NEM szemétszállítás ! Hulladékszállítás !
  Kíváncsian várom a megvalósulást (?) – főleg azt, hogy “még 2 edényt KAPUNK (!) a meglévő mellé – (családi ház) Erre csak azt mondhatom : Úgy legyen !
  Re: Végre – feltételezem,olyan helyen laknak, ahol nincs házhoz menő szelektív gyűjtés (sárga zsákos) – (meg a “zöldjárat” ) – jó kérdés, vajon azzal mi lesz ? – vagy belefér a “kapott” 80 literesbe ?…

 • Végre

  Már 2004-es EU csatlakozásunk óta erre várok, hogy mikor lesz végre a lakossági szemétszállítás is szelektíven végezve. Én már évek óta külön gyűjtöm a papírt, a műanyag palackokat és az üvegeket. Az így összegyűjtött hulladékot, általában havonta 1-szer elviszem a közeli szelektív szigetre, a műanyagot pedig odaadom a tescónál egy szerencsétlennek.

  Remélem ezeket a nagy szeméttelepeket még láthatom az életem során, ahogy teljesen felszámolják és minden háztartási és ipari hulladék valamilyen formában újra lesz hasznosítva. Ezzel nagyon sokat tudunk tenni a környezetünkért és még ráadásul jelentős pénzösszeget is meg lehet spórolni.

 • Elég

  Mi családi házas területen lakunk, de, hogy hová fogjuk tenni ezt a rengeteg kukát, azt el sem tudom képzelni. A díj emiatt nem emelkedhet, szerintem, mert a lakosság semmilyen plusz szolgáltatást nem kap. Ha a szolgáltatónak megéri, az ezzel járó költség legyen az ő gondja.