Teljesen átszabják a tömegközlekedést

Üljünk buszra!

Gyökeresen átalakul Pécs közösségi közlekedésének szerkezete hamarosan. A munka ezen a héten kezdődik el, elsőként a pécsiek véleményére kíváncsiak a Tüke Busznál. Átrajzolják a város buszos térképét, mert mások a szokások, mint a 60-as években.

hirdetés

Pécs jelenlegi tömegközlekedésének struktúráját, a fő és mellékútvonalakat még fél évszázaddal ezelőtt, a 60-as években tervezték meg, az akkori város szerkezete, a bányák és a munkaerő-eloszlás alapján. Azóta gyakorlatilag minden megváltozott, bányák már nincsenek, maradtak viszont az útvonalak és a járatszámok. Mindez mára elavult.

Árki nem toldozgat-foldozgat!

– Úgy döntöttünk, nem toldozgatjuk-foldozgatjuk ezt a közlekedési szerkezetet, hanem a mai kor igényeinek és elvárásainak megfelelő, teljesen új rendszert építünk ki – mondja Árki Sándor.

A Tüke Busz vezetője szerint első lépésként a pécsiek véleményére kíváncsiak, egész pontosan arra, ők min változtatnának, hogy optimálisabb legyen számukra a munkába, iskolába járás, vagy a városrészek közötti buszozás.

– Ezzel párhuzamosan az eddigieknél részletesebb utasszámlálásba fogunk, hogy objektív adatokat kapjunk az egyes útvonalak kihasználtságáról is – magyarázza Árki.

Lapunk megtudta, hogy ezt követően, várhatóan novemberben kerül sor egy konkrét tervezési fázisra, amely során figyelembe veszik majd a felmérés adatait, illetve a pécsiek véleményét is.

A tervek szerint januárra teljesen átalakulna a város tömegközlekedési térképe.

 

[frame]Négyszer annyi ellenőr

Úgy tudjuk, drasztikusan megemelték az ellenőrök számát a Tüke Busznál. Négyszer annyian vannak, mint néhány héttel ezelőtt. A napokban nagyszabású ellenőrzéseket is tartanak majd a járatokon, mert információink szerint – a komoly pénzbüntetések ellenére – nőtt a bliccelők száma. [/frame]