Teljesen megújítanák a Balokányligetet

Számos előrelépés történt az utóbbi időben a Balokányliget végleges rendbetételét illetően. A terület déli részét, az egykori fürdő területét tulajdonló Aquaprofit Zrt. átfogó rendezési tervet készít az egész Balokányliget fejlesztésére, amelyet uniós források felhasználásával valósítana meg.

hirdetés

Bonyolult tulajdonosi viszonyok jellemzik az egykor szebb napokat látott Balokányliget. Az egykori fürdő területét az Aquaprofit Zrt. birtokolja, a cég 2007-ben, Tasnádi Péter által vezetett szocialista városvezetés regnálása idején vásárolta meg 60 millió forintért a ingatlant, vállalva, hogy modern élményfürdőt alakít ki a telken. Ugyan azóta semmilyen fejlesztést nem hajtottak végre, információink szerint a hamarosan hozzáférhető uniós fejlesztési források felhasználásával végre belevágnának nemcsak egy kisebb beruházásba, hanem az egész terület rendbetételére.

A liget többi részén több tulajdonos osztozik. Egy civil szervezet, a Balokányligetért Egyesület a terület délnyugati részét kezeli, a tó feletti – a 6-os út felé eső – rész az önkormányzat tulajdona, a ligeten áthaladó sétány északi része pedig a Pécs Holding kezelésében van. Mindez azonban úgy tűnik, hogy nem lehet akadály a Balokány régóta várt megújulása előtt.

balokány 1929
Jelenleg az Aquaprofit birtokolja az egykori fürdő területét

– Jelenleg a Balokányliget egészének revitalizációján dolgozunk a városvezetéssel és a civil szervezetekkel karöltve. A cél egy szabadidőközpont kialakítása egy mindenki számára élhető környezetben, amelynek kis része az egykori fürdő területe. Amennyiben a jelenlegi akadályok elhárulnak, akár több ütemben is készülhetnek az egyes funkcióval bíró egységek – mondta Herczeg Katalin, az Aquaprofit marketingmenedzsere.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor kezdődhetne a beruházás. A menedzser szerint ugyanakkor az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tettek a projekt megvalósíthatósága érdekében, nem szeretnék, ha a befektetett idő és energia kárba veszne.

– Az előkészítési munkák zajlanak, de a megvalósítás nagyban függ a támogatások meglététől – fogalmazott Herczeg Katalin.

Ez annyit jelent, hogy a cég pályázati forrásokat kíván igénybe venni tervei megvalósításához. Azt nem sikerül megtudnunk, hogy mekkora nagyságrendű lenne a fejlesztés.

  • Fóris Béla

    A fürdőt megvásárló cég most várja a mannát.