Telt ház lehet a pécsi szállodákban

Nem kizárt, hogy a nyitva tartó pécsi szállodák az év végén komoly forgalmat bonyolíthatnak, hiszen már most telt ház ígérkezik több helyen is. Ráadásul ma már a szentestét is sokan töltik az otthonuktól távol. 

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években nőtt a pécsi szálláshelyek forgalma, de a hagyományosan húzónak számító nyári hónapokban érzékelhető a növekedés. A KSH szerint Pécsen a június és augusztus a legerősebb hónap, míg júliusban visszaesés tapasztalható. A téli időszakban azonban kevésbé volt eddig népszerű a baranyai megyeszékhely, ugyanakkor a szállodások nem panaszkodnak, ami az év végi ünnepeket illeti.

Danka András, a Danubius Zrt. pécsi szállodáinak igazgatója azt mondta, hogy a Palatinusban az év végén rendszerint sok vendégük van, és az előző évek növekvő tendenciáját látva várhatóan idén is egy kicsivel többen lesznek az ünnepek alatt, mint tavaly.

Immár az sem szokatlan jelenség, hogy a hagyományosan családi körben tartott ünnepet szállodákban töltik el. A Palatinusban így azzal számolnak az előzetes foglalások alapján, hogy már szenteste is félházzal mennek. Szilveszterre azonban még többen jönnek, a vendégek nagy része akkora lecserélődik. Az új év várhatóan telt házzal kezdődhet – mondta.

palatinusz01
A patinás szálló is megtelik az év végére

A magyarok döntő többségben vannak a külföldiekkel szemben, a vendégek nagyjából kétharmada érkezik belföldről  – tette hozzá.

A szintén belvárosi, idén tavasszal átadott Adele Hotelnél is bizakodva várják a következő heteket. Bár az ügyvezető, Schneiderné Hauszmann Adél óvatosan nyilatkozott, hiszen szerinte a forgalmat azért is nehéz előre megjósolni, mert év közben is sokszor előfordult, hogy nagyon későn, az érkezés előtt néhány nappal foglaltak náluk szobát. Mint mondta, az előzetes adatok alapján úgy véli, megtelik majd a szálloda az ünnepekre, a szobák felét külföldiek vették ki.

Ugyanilyen jó évzárásra számítanak a Millennium Hotelnél, ahol már most lefoglalták karácsonyra a hotel ágyainak háromnegyedét, szilveszterre pedig már nincs egyetlen szabad férőhelyük sem. A két ünnep között itt is cserélődik a vendégsereg.

Balatoni Sándor, a szálló igazgatója szerint ez nem volt másképpen az elmúlt években sem. Megjegyezte azt is, hogy ebben az időszakban külföldiekkel még nem találkoztak, a Milleniumban ilyenkor kizárólag magyarok szállnak meg.

Az általunk megkérdezett szállásadók közül igazi kakukktojás volt a Corso Hotel. A létesítmény üzemeltetői ugyanis egyszerűen lakatot tesznek a házra karácsonykor, így akkor értelemszerűen nem is fogadnak vendégeket.