Telt ház lesz nyáron Pécsen

Közeleg a turisztikai főszezon, amelyet Pécs is igyekszik kiaknázni. Számos kiemelt kulturális esemény és fesztivál csalogatja a városba látogatókat, a POSZT és az Europa Cantat idejére telt házat prognosztizálnak a szállodások. Danka András, a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak igazgatója szerint ugyanakkor ezen időszakon kívül stagnál a piac, amit megerősít Schmidt Ferenc, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének regionális igazgatója is.

Bizakodhatnak a vendéglátósok a közelgő turistaszezon miatt, hiszen a szállodai előfoglalások adatai alapján telt ház várható a város kiemelt rendezvényein. A Pécsi Országos Színházi Fesztivál, az Europa Cantat és a bordalfesztivál idejére gyakorlatilag minden szobát lefoglaltak már – tájékoztatott Danka András.

– Nincs az a felvirágzás, amire már évek óta várunk. Az országos statisztikák ellenére úgy érezzük, hogy stagnál a piac. Természetesen vannak olyan időszakok, amikor nagyon jó a foglaltság. Ilyenek azok a nagy rendezvények, amelyek népszerűek és sokak által ismertek. Ilyenek a mindenki előtt ismert, előbb felsorolt események. Ha valami olyan történik a városban, ami turisztikai szempontból fontos, az megmozgatja a keresletet – mondta a szakember. Ezen időszakokban kinyitják az év nagy részében üresen álló,  Pátria szállodát is.

Hotel, szálloda bejelentkezés

Az igazgató szerint a köztes időben azonban inkább a szabadidős turizmus dominál – bár ez az egész évre jellemző, nemcsak a nyárra. Az ősz a konferenciák időszaka.

Schmidt Ferenc, a szállodaszövetség dél-dunántúli regionális igazgatója megerősítette a Danka András által mondottakat.

– A pécsi szállodák kihasználtsága nem ideális, a szobák alacsonyabb átlagáron mennek, mint tavaly. Probléma az is, hogy a pécsi szállások többsége korábban az üzleti turizmusra épült. Mostanában viszont nincs már erre  kereslet, a kapacitás ellenben tovább bővült. Gond az is, hogy az autópálya miatt hamarabb távoznak a vendégek, nem maradnak hosszabb időre – mondta.

A szakember szerint viszont akadnak üdítő kivételek a megyében: a bikali kastélyszálló szépen üzemel, tavaly nagyon jó eredménnyel zárt s folyamatos a kereslet iránta. Szintén jól működik a siklósi Castello Hotel, ahol markánsan jó számok vannak, főleg a wellness-szolgáltatásuk miatt – s elsősorban a hétvégéken.

– Villány is népszerű. Nekünk is jól megy itt Villányban, a Crocus Hotelben átlagosan 60 százalékkal több vendégéjszakánk volt, mint a tavalyi évben. Itt is megvan a hétvégi lüktetés, a szálláshelyek nagy része megtelik. Villány az elmúlt évben 25 százalékkal növelte a vendégéjszakák számát, ezzel országos szinten is kiemelkedik.

A felsoroltakon kívül a többi szálláshely rosszabbul teljesít, mint tavaly. A legrosszabb helyzetben Harkány van, ugyanis a harkányi szállodák a túlélésért küzdenek már évek óta – fejezte be.