Nem sajnálják a pénzt temetésre Pécsett

Szeretteink elvesztése önmagában is nagy terhet jelent, ráadásul e mellett még a temetés költségei is megviselhetik a családot. Öröm az ürömben, hogy egy vidéki, konkrétan pécsi szertartás lényegesen olcsóbb, mint egy fővárosi és megtudtuk, a pécsiek egyáltalán nem sajnálják a pénzt elhunyt hozzátartozóiktól.

hirdetés

Egy olvasónk adta tudtunkra mély megdöbbenéssel, hogy budapesti ismerősei egy, jelenleg szervezés alatt álló temetést közel kétmilliós végszámlával fognak zárni. Ennek hallatára utánajártunk, Pécsett jelenleg nagyjából milyen összegekkel számolhatnak a gyászoló rokonok.

Hamar kiderült, hogy a baranyai megyeszékhelyen az említett összeg töredékéből is kijön a szertartás, de természetesen nagyon sok függ az egyéni igényektől. Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. vezetője hangsúlyozta, hogy nagy eltérések lehetnek egy-egy temetés között, azonban ha az átlagot tekintjük, akkor szerinte egy temetés teljes ügyintézéssel 400-600 ezer forintba kerül.

temetői virág árusítás

Vannak persze kötelező díjtételek a szervezés során (pl.: ravatalozó, ravatalozói szakszemélyzet, búcsúztatás, sírhelynyitás, az elhuny beszállítási költsége a temetőbe stb.), de ezek árai Pécsett meg sem közelítik a fővárosi összeget. Megnéztük a két város nyilvánosan elérhető temetkezési árlistáját, amiből kiderül, hogy Budapesten a legolcsóbb sírbolthely is csaknem 700 ezer forintot kóstál, Pécsett ennek töredéke, 70-100 ezer forint ugyanez a tétel. Ez azt jelenti, hogy itt egy teljes szertartás leszervezhető egyetlen ottani díjtétel árából.

Maruzs Erik egyébként úgy látja, a pécsiek nem sajnálják a pénzt elhunyt szeretteik méltóságteljes búcsúztatására, általában nem az elérhető legolcsóbb lehetőségeket választják. A cég vezetője elmondta azt is, hogy a Pécsi Temetkezési Kft. évről-évre tízszázalékos bevétel növekedést könyvel úgy, hogy 2009 óta nem emelték áraikat.

 • Jucus

  Inkább egy kis falusi temetés áraihoz kellene hasonlítani.

 • vackor

  A megyei fizetések is a töredékei a pestinek. Gondolom a kétmillióból, 1,5 millió a koporsó meg a szemfedő meg a körítés, amiből a legdrágabbat vették szerettüknek.

 • Szőcs

  Európai 1 havi minimálbér a temetés. Relativan a jövedelmek maradtak el nem a temetés drágult….

 • Pécsi

  Én nem gondolom, hogy olcsó lenne a pécsi temetés. Volt sírhely, nem pap temette az elhunytat, mégis 360 ezer forint volt a temetés. lehet, hogy egyeseknek nem sok, de szerintem minden család számára megterhelő ekkora összeget kifizetni. Érdekes tételek vannak a számlán: eü csomag (kinek?) lebomló zsák (1300 FT), halottszállitás temetőn belül gépkocsival. Ha gyalog viszik ki, akkor ingyen van? Nem lenne rossz, ha kicsit átgondolnák a tételeket.

 • Tlaci

  Jó a cikk. Régen volt téma, hogy a temetés milyen olcsó.. 🙁 Egy ürügy arra, hogy miért lehet árat emelni Pécsett is. Lehet, hogy kész az új árlista és be kell vezetni valahogyan a köztudatba, hogy áremelés lesz. Elvégre öt éve nem volt. Ha olcsó, ha a van rá pénz (néhányaknak) akkor nosza! Egyébként szerintem legyen az összehasonlítási alap Hong Kong. Ott igazán drága a halál (is). Ja! A kamerákkal mi lesz? Még mindig lopják a virágokat!