Tényleg mediterrán lesz a pécsi Jókai tér

Újabb szellemépület telik meg élettel a pécsi belvárosban: a Jókai téren található egykori tejbisztró épületébe az országos horvát önkormányzat és kulturális intézet költözhet hamarosan. 

hirdetés

A Jókai tér eddig is meglehetősen mediterrán hangulatú volt, de hamarosan tényleg úgy érezhetjük, mintha Horvátországban lennénk. Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője ugyanis elmondta, bár nemrég az önkormányzat megoldotta a töredezett, közlekedésre alkalmatlan térburkolat problémáját, ezzel a térség fejlesztése nem áll le. Mint közölte, a város adás-vételi szerződést között a Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, és az egykori tejbisztró épületébe országos intézmények költöznek egy jelentős felújítás után.

tejbisztro2
Horvát központ lesz az épületből

Azt ugyanis talán kevesen tudják, hogy a Jókai tér meghatározó épületének felső szintje belülről gyakorlatilag romos, bár kívülről gyönyörű, és az alsó szinten két vendéglátóegység is található. A felső szinten látható nagyterem megmentése egyébként azért is fontos, mert falfestményei komoly művészi értéket is képviselnek. Csizi Péter hangsúlyozta, a volt tejbisztró épülete is azon a szégyenlistán volt, amelyen például a régi állatkert vagy éppen a Magasház is szerepelt – s mindegyik esetében sikerült is megoldást találni, így lesz ez most a Jókai téri épülettel is.

Mint megtudtuk, Pécs jelentős országos intézményekkel is gyarapodik a fejlesztés révén: ide költözik a horvát főkonzulátus, az Országos Horvát Önkormányzat irodája és az Országos Horvát Kulturális Intézet is. Ráadásul így nemcsak a belvárosi épület kap új funkciót, hanem programok is várják majd a helyieket, turistákat.

Tovább folytatódik a környék fejlesztése
Bár a Jókai tér burkolata a remények szerint évtizedekig használható lesz majd a belvárosban, van még a környéken olyan terület, amely felújításra vár. Csizi Péter képviselő elmondta, teljesen jogos a Ferencesek utcájában élők és a kereskedők igénye, hogy ez a sétálóutca is megújulhasson, így ehhez a fejlesztéshez is keresik a forrásokat, hogy a beruházás minél előbb megvalósulhasson.