A választási kampányban előkerült a szlogen, hogy nincsenek munkahelyek Pécsett. Mi nem politikusokat kérdeztünk meg, hanem utánajártunk, hol helyezkedhet el most az, aki állást keres. Kiderült: sok helyen, de szükség van képesítésre, bár még 8 általánossal is van esély munkát kapni.

hirdetés
Uránia Mozi

Az elmúlt időszakban több pécsi gyár, üzem is közölte, bővíteni kíván, ehhez pedig nagy számban van szüksége új munkaerőre. A jelek szerint nem a levegőbe beszéltek, ha ugyanis megnézzük a nagy álláskínáló portálokat (például itt vagy itt), egymás után sorjáznak a pécsi ajánlatok. Új munkatársakat keres Pécsett a Hauni Hungaria Gépgyártó, az autóipari beszállító Honsa, az amerikai hangtechnikai cég, a Harman, a BAT dohánygyár, a szolgáltató-informatikai ágazatban tevékenykedő ITSH és az Unisys, a német Bader-csoport pécsi üzeme, a textilipari Rovitex vagy éppen az E.ON. Ez azonban távolról sem az összes cég, amely állást kínál Pécsett…

A Hauni idén tovább bővít, ehhez új munkatársak kellenek

Ráadásul nem egy-egy kósza állásról van szó: a Hauni a közelmúltban jelentette be, hogy egymaga 100 új munkatársat vesz fel, az összes szabad ipari munkahely szakemberek szerint ennek a sokszorosa. Ráadásul ezekre a helyekre most még a jelenleg működő üzemek keresnek munkásokat, a közelmúltban azonban egymás után jelentettek be új beruházásokat. A Magnus Aircraft például a napokban közölte, elkezdték építeni pécs-pogányi repülőgépgyárukat, márciusban pedig már a munkaerő-toborzás és -képzés indul.

Ugyanakkor nem csak az ipari vagy az informatikai-szolgáltató ágazat keres dolgozókat Pécsett. Az álláskereső portálokat böngészve egyértelműen látszik a vendéglátás és az építőipar egyre növekvő munkaerőigénye is – pincért éppúgy keresnek, mint vízvezeték-szerelőt vagy ácsot.

A BAT is keres dolgozókat

A szakemberek szerint lényeges kiemelni, hogy a szakképzettség nagyon fontos. Nem kell azonban arra gondolni, hogy akadémiai doktorokat várnak a cégek, egy CNC-esztergályos, forgácsoló, szakács végzettség nyerő lehet. Viszont az sem lehetetlen, hogy valaki 8 osztály végzettséggel találjon munkát Pécsett, a munkaügyi hivatal portálján például csomagolót, építőipari segédmunkást, konyhai kisegítőt is keresnek.