Teret hódít a tízórás munkanap?

A köztisztviselők érdek-képviseleti szerve természetesen tiltakozik a tízórás munkaidő ellen, de Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint sokkal rugalmasabbá kellene válnia a hazai munkavállalóknak. A pécsi polgármesteri hivatalban egyelőre nem került szóba a munkaidő növelése.

hirdetés

Nagy felzúdulást váltott ki, a Miniszterelnökségen bevezetik a tízórás munkanapot. Az intézkedést Lázár János miniszter a megnövekedett feladatokkal, valamint azzal indokolta, hogy aki ott dolgozik, az szolgálatot teljesít és nem munkát vállal. A minta pedig ragadós lett, mert a már a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is ezt fontolgatják.

Az érintett munkavállalók nyilván nem örülnek a megnövekedett munkaidőnek, bár bizonyos mértékig a törvény lehetőséget ad erre. A közszférában dolgozók napi munkaideje nyolc óra, heti munkaideje pedig negyven óra, ám ettől esetenként el lehet térni, így naponta maximum 12 órát és hetente 48 órát is le lehet dolgoztatni, ám ezt ellentételezni kell – vagy szabadidővel, vagy anyagiakkal.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete kifogásolja az intézkedést, ezért december 6-ra tüntetést szerveznek a nemzetgazdasági minisztérium elé. A szakszervezet szerint ugyanis nemcsak ez generál feszültséget körükben, hanem az, hogy hat éve nem volt béremelés a közszolgálatban, ráadásul létszámfeszültségek is érezhetők az ágazatban.

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint ugyanakkor nem ördögtől való a reálgazdaságban egyébként már működő tízórás munkarend bevezetése a közszférában.

– A feltörekvő országokban sokkal rugalmasabb a munkaerőpiac, fogalmazhatunk úgy is, hogy a munkavállalók sokkal nagyobb rugalmassággal váltanak munkát, könnyebb a túlórákat is teljesíteni. Ez az Európai Unióban nagyon kötött. Sok szakértő szerint ezt már nem lehet technológiával és termelékenységgel ellensúlyozni, mert ez a technológia egyre inkább rendelkezésre áll az EU versenytársainál is.

Síkfői úgy véli, hogy amikor csúcson van a gazdaság, nincs mese, dolgozni kell látástól vakulásig, hiszen meg kell élni valahogyan.

– Lehet, hogy furcsa a bevezetett munkarend. De fordítsuk meg: mi adófizető polgárok vagyunk, azért fizetjük a minisztériumokat, hogy oldják meg a problémákat, amik a mi problémáink. Nyilván nem arról van szó, hogy ez tíz évig így lesz. De nem ördögtől való gondolat ez – fogalmazott a titkár.

A pécsi polgármesteri hivatalban dolgozók mindenesetre nyugodtak lehetnek. Lovász István jegyző tájékoztatása szerint ugyanis még nem merült fel a városházán, hogy bevezetnék a tízórás munkarendet.