Jön, jön, jön és terjeszkedik a POSZT!

Nem viszik el Pécsről a színházi mustrát, amit még nagyobb szabásúnak ígérnek a szervezők – bár idén nincs pécsi darab a versenyprogramban.

hirdetés

Az idén immár tizenötödik alkalommal megrendezendő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) és a harmadszorra lebonyolítandó Pécsi Családi Színházi Fesztivál aktualitásairól tartottak sajtótájékoztatót kedden délben a pécsi teátrumban.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, a pécsi színház vezetése az elvárásoknak megfelelően, szakmai munkával irányította a teátrumot az elmúlt években, növekedett a nézőszám, nőttek a bevételek, s mindezzel együtt a társulat elismertsége is emelkedett.

poszt sajtótájékoztató2

A politikus elárulta, hogy folyamatosak az egyeztetések a POSZT tulajdonosai között arról, miként fejleszthető még a programsorozat, hogy továbbra is a színházi szakma csúcsa maradhasson, s még markánsabban képviselje a várost és a teátrumot. Hozzátette, az is eldőlt, hogy a korábbi felvetésekkel ellentétben a találkozó helyszíne továbbra is Pécs marad.

Ezután a városvezető kitért a POSZT árnyékban felnövő “kistestvérre”, a családi fesztiválra, amelynek sajátos programjai iránt egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezt mutatja, hogy idén már kilenc napon keresztül várják a gyermekeket és szüleiket érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal.

A POSZT-ra visszatérve Kőhalmi Andrea, a fesztivál egyik ügyvezetője elmondta, hogy az idén 15. alkalommal megrendezendő rendezvény korszakhatárhoz érkezett, igyekeznek még a tavalyinál is nívósabb eseménysorozatot összehozni, bár a fesztivál költségvetését tekintve ez nem lesz egyszerű.

– Ilyenkor még bizonytalan a fesztivál összköltségvetése. Ami biztos, hogy a város idén is 75 millió forinttal támogat bennünket, és a kulturális államtitkárságtól ígéret van arra, hogy az állam a tavalyival megegyező, 60 millió forintos támogatást nyújt számunkra – mondta Kőhalmi.

Stenczer Béla, a POSZT másik ügyvezetője a részletekre is kitért. A nagyobb programok közül kiemelte a Kodály Központban fellépő Varnus Xavér koncertjét, aki Boros Misivel, a Virtuózok elnevezésű komolyzenei tehetségkutatón korcsoportjában győzedelmeskedő fiatal pécsi zongoraművésszel közösen ad duettet, de felhívta a figyelmet az Alföldi Róbert által rendezett, Budapesten nagy sikerrel futó Őrült nők ketrece című előadásra is.

A szakember hozzátette, hogy új helyszínként – mások mellett – a zsinagóga is bekerül a vérkeringésbe, ahol Radnóti-estet rendeznek Mácsai Pál és Fullajtár Andrea közreműködésével. A tervek között szerepel az is, hogy a fesztiválhoz köthető régi, emblematikus művészeket is meghívjanak Pécsre.

Idén nem lesz pécsi előadás a versenyprogramban. Ennek kapcsán Stenczer kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a válogatók által megtekintett 250-300 darab közül rengeteg jó előadás van. 2015-ben nemcsak a PNSZ, hanem a Vígszínház és a Katona József Színház egyetlen futó darabja sem került be a több mint egy tucat versenydarab közé – bár a pécsi A kripli című darab majdnem bekerült a kiválasztottak közé. Ez tehát nem jelent semmit a fesztivál minőségére nézve, “nem minősíti a fesztivált, bár sokan úgy gondolják”.

poszt sajtótájékoztató5

Idén is számos kiállítással, szakmai beszélgetéssel, különböző kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Néhány évforduló is kapcsolódik az eseményhez: 30 éves a dramaturg céh, 150 éves a színházművészeti egyetem, ezek apropóján is jó néhány érdekes előadás is terítékre kerül.

A tájékoztatón kisorsolták a háromfős közönségzsűri tagjait: Tóth Gabriella, dr. Vető Ferenc és Gömöriné Bakos Annamária pécsi lakosoknak kedvezett a szerencse, póttagnak Ásványi Szabolcsot és dr. Varga Csabát választotta Fortuna.