Térkövek: hallgat a Bayer Center

Emiatt kellett lépni...

A Ferences templomtól a Szent István térre vezető aszfaltos útig strapabíró  térkövekre cserélik a korábbi betonlapokat. Az autók ugyanis tönkretették azt. Nem véletlen: itt és a Hal téren a Fürdő utcánál is olyan eljárással dolgozott a kivitelező, ami nem bírja a kocsikat. A Bayer Center nem nyilatkozik.

hirdetés

– Át kell gondolni, hogyan kanyarodjak, mert ezek a lapok centiket is elmozdulnak egymás mellett. Egy rossz mozdulat és a gépem, meg esetleg a lábam bánja – meséli Fényes Richárd, aki minden nap egyszer behajt kismotorjával a Rákóczi útról a Fürdő utcába. Szerinte egyértelmű, hogy ide rossz térköveket raktak le, ugyanis ezek valósággal szétmennek a kocsik alatt.

A Ferences templom előtt ilyen a helyzet…

Több taxissal is beszéltünk a környéken, akik nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a kérdéses burkolatokat. Egyikük azt mondta, ezek a részek soha nem voltak normálisan megcsinálva; amióta megtörténtek a köztérfelújítások, azóta folyamatosan izegnek-mozognak a kövek.

A területek EKF-es térfejlesztéseit felügyelő Pécsi Városfejlesztési Zrt.-nél is tudnak a problémákról. A vezérigazgató, Merza Péter azt mondja, garanciális munka keretében igyekeznek elérni a kivitelezőknél, hogy dolgozzanak ki tartós megoldást. Ez részben már sikerült, de nincs könnyű dolguk.

– Egymásba nem kapcsolódó, kocka alakú térkövekről van szó. Ezek szépek ugyan, de nem bírják a kanyarodó autók alatti erőhatásokat. Idővel elmozdulnak, elkopnak, később széttöredeznek – avat be a részletekbe Merza.

Szerinte részben tervezési, részben kivitelezési probléma áll fenn a Fürdő utcánál és a Szent István tér déli részénél is.

A kivitelező azzal védekezik, hogy a terveknek megfelelően rakta le a burkolatot, a város viszont a garanciát kéri számon, hiszen öt éven át az építő cég a felelős azért, hogy a lerakott elemek megállják a helyüket.

A Fürdő utcánál pedig ilyen

– Jogászaink segítségével igyekszünk rábírni a cégeket a javításokra. Ez a Szent István tér esetében már sikerült. Ott heteken belül javítják a pékség előtti területet is. Korábban a templom előtt a Sztráda ’92. már kicserélte a kockaköveket strapabíró térkövekre. Azóta ott sincs baj. Viszont csak a kanyarig dolgoztak a munkások, feljebb megmaradt a régi technológia.

– Ugyanezt szeretnénk elérni a Fürdő utcánál. Itt például betonágyazatba helyezett bazalt kockakövekkel dolgozhatnának. Ez korábban a Széchenyi térnél is bevált a Munkácsy utca-Perczel utca találkozásánál – mondja Merza.

A díszburkolattal is lesz melója a Bayer-Reneszánsz duónak, ott is vannak bajok…

Egyelőre Fürdő utca kivitelezését végző Bayer Center-Reneszánsz Kőfaragó Konzorcium még nem lépett, de Merza szerint még idén sikerül munkára bírni őket.

– Mindenkinek az lesz a legjobb, ha véglegesen megoldódnak a problémák, így bízunk benne, hogy nem kell jogi útra terelni az ügyet – tette hozzá a vezérigazgató.

Kerestük az érintett cégeket, hogy tervezik-e, s ha igen, mikor állnak neki a javításoknak. A Reneszánsz Zrt-nél Kamondy Tibor főmérnök azt mondta, cégük az útburkolatokhoz kizárólag követ szállított.

– Mivel a tárgyi probléma nem a kőburkolat anyagának hibájából származik, így cégünk nem tervezi a javítását. Reméljük, hogy a Bayer Center, amennyiben kivitelezési hibáról van szó, hamarosan kijavítja azt – közölte a főmérnök.

A Bayer Centernél azt mondták, a beruházás szerződéses eljárásrendje szerint adatokat, tájékoztatást, médianyilatkozatot Merza Péter adhat.