Terror: vajon a pécsieket zavarja?

A pécsi utazási irodák egy éve még nem tapasztaltak jelentős változást a keresletben az egyre fokozódó terrorveszély ellenére, most azonban eléggé változatos a kép a cégeknél: van, ahol meredeken lefelé ívelő tendenciákról számoltak be, máshol csúcsot dönt a foglalások száma.

hirdetés

Míg pár évtizede csupán a Közel-Kelet államaiban voltak mindennaposak a merényletek, ma már a nyugat-európai államokban is fokozott a készültség a brüsszeli, a párizsi, a londoni, a nizzai és a manchesteri tragédiák miatt. Az általunk megkérdezett pécsi irodák kínálatában nincsenek nagy különbségek, a kereslet mégis jócskán eltérő.

Nyári Szilvia, a Kék Minaret utazási iroda tulajdonosa szerint ők nagy változásokat tapasztaltak a forgalomban, óriásit zuhant az érdeklődés az észak-afrikai utak iránt.

– Tunézia olcsóbb, családbarát hely volt, bevált a magyarok között. Most Egyiptommal együtt szinte lekerült a turistatérképről, holott télen általában ez a két célországa volt a turistáknak – mondta.

Járatok indulnak mindenhová, kérdés, hogy mennyire telnek meg

Törökország rettentően visszaesett, Görögország úgyszintén. Bár e két ország esetében nem csupán a terrorfenyegetettség, a migránsválság is negatív befolyásoló tényező.

Az Izraelbe induló járatok iránt is gyér az érdeklődés, hiszen amellett, hogy ebben az országban folyamatos a fenyegetettség, Izrael sosem volt olcsó. Horvátországba már egész nyárra tömve vannak a helyek. Észak felé fordulva Prága is sláger maradt – mondta Nyári Szilvia, aki azt is elárulta, hogy a magyarok délnyugatnak veszik az irányt, tendencia a spanyol, olasz utak keresése.

A nyugati nagyvárosokba – így például  Párizsba, Londonba, Berlinbe – szervezett utak forgalma nagyon visszaesett, és az elmúlt évekhez képest feleannyian fizetnek be ezekre, ami a közelmúlt tragikus merényleteinek köszönhető.

A Tensi utazási iroda vezetője, Vétek Emi azt mondta, tavaly aggasztó volt a helyzet, nagyon érződött az utazókon a terrorfenyegetettség hatása, rengeteg foglalást visszamondtak, a repülős utakra kevesebben jelentkeztek.

Idén azonban náluk nagyot fordult a tendencia: szárnyalnak a foglalások, tele vannak a szállodák és a szervezett járatok.

Van, ahol már tele vannak a szállodák, elfogytak a helyek

– Mintha a tavaly elmaradt utazásokat pótolnák be az emberek, annyi ügyfél érkezik – számolt be a tapasztalatokról. Vétek Emi szerint ennek az lehet az oka, hogy az emberek „megszokták” a folytonos fenyegetettség állapotát, elfogadták, hogy sehol sem lehetnek teljes biztonságban.

A Tensi iroda tapasztalatai azt mutatják, a nyugati „slágervárosok” kulturális körutai szintén nem vesztettek semmit népszerűségükből.