Vásárcsarnok: a legjobb terveket várják

Tervpályázatot ír ki a város az új pécsi vásárcsarnokkal kapcsolatban. Az építészek augusztusig készíthetik el az anyagot, amely érinti a leendő épület környezetét is. Ha minden jól megy, egy év múlva ilyenkor már folyhat az új csarnok építése.

hirdetés

A csütörtökön ülésező városi közgyűlésen írják ki a tervpályázatot, miután már hónapokkal ezelőtt eldöntötte a városvezetés: a régi csarnok üzemeltetési problémái miatt egy XXI. századi létesítményt emelnek, amelynél parkolási gondok és feltöltési problémák sem lesznek. Az épület funkcionális kialakítása egyébként mára elavulttá vált, az emelet és az alagsor jelentős része hosszú távon nem hasznosítható gazdaságosan, hiányzik a ma már alapkövetelménynek számító hűtőház, de az üzletként hasznosított pavilonok közműellátása sincs megoldva.

Az építészeken a sor...
Az építészeken a sor…

Azért s kell új épületet emelni, ahogy azt Páva Zsolt polgármester a tervpályázattal kapcsolatban megjegyzi, mert a meglévő ingatlan szűk paraméterei nem teszik lehetővé sem a jelenlegi épület átalakítását, bővítését, sem a közterületi kapcsolatok és a parkolási problémák megoldását.

Az új helyszínt a jelenlegi épülettől délre jelölték ki, jelenleg az magánkézben van, így a városnak vásárolnia is kell majd. A tervekre, a vásárlásra és az építkezésre, valamint a környezet rendezésére összesen 3 milliárdot költenek majd uniós forrásokból.

Az új, 3000-3500 négyzetméteres csarnokot a tervpályázaton győztes iroda tervezheti majd meg mintegy 190 millió forint ellenében. Az építkezéseket jövő év első felében kezdik el a jelenlegi ütemterv szerint. A beruházás várhatóan egy-másfél évet vesz igénybe.

A tervezési program alapvetései a rövid ellátású élelmiszerlánc-program részeként valósul meg, ami által a megyében előállított termékek közvetlen árusítása történik meg. A program fő eleme, hogy a leendő épületben feldolgozóüzem is létesül, s a mainál szélesebb körű termékek jelenhetnek meg az eladótérben.

Korábban egyébként fórumot is tartottak a csarnokban, hogy megismerjék a használók igényeit, de a Pécs 2020-as konzultáción is várták a pécsiek javaslatait az új épülettel kapcsolatban.

Csaba Ders városi főépítész azt mondta lapunknak, azért írnak ki pályázatot, mert a feladat összetettségéből fakadóan sok lehetséges irány közül a beruházás társadalmi presztízséhez méltó tervet szeretnének megvalósítani.

– Az új vásárcsarnok mind közösségi mind a helyi gazdaság élénkítése szempontjából egy szimbolikus épület, ami szeretne a város a legmagasabb építészeti színvonalon megvalósítani – mondta a szakember.

Csaba Ders leszögezte: bizonyosnak mondhato, hogy majd a győztes tervpályázatban foglaltak valósulnak meg, mert a kiírásban egy olyan tervpályázati konstrukciót választottak, amiben az első díjas tervezővel kötnek majd szerződést egy úgynevezett tárgyalásos hirdetmény nélküli eljárás keretében.

– Mindezek mellett azonban a díjazásban részesülő pályaművek alkalmazható ötleteit is szeretnénk majd felhasználni, amennyiben azok hozzáadnak az első díjas pályaműhöz – tette hozzá a főépítész.