Teszteltük: Palackban az új Pécsi Sör

Mostantól bárki hazaviheti a Pécsi Sört üvegben vagy dobozban. Az eddig csak csapolva elérhető sör a napokban került a boltok polcaira. A magyar prémiumkategória legjobb és legtartalmasabb sörét kóstoltuk, az eredmény magáért beszél. A pécsi sörökről már a külföldre utazóknak sem kell lemondaniuk.

hirdetés

A csapolt Pécsi sört és a napokban piacra kerülő palackosat hasonlítottuk össze, a különbség látványban és ízben is érezhető. Az új Pécsi 5 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik, markánsabb, kicsit édesebb és aranyalóbb színe van. Az eredeti recept még 1923-ban készült, ezt alakították át a mai ízléshez. 229 forintos ajánlott kiskereskedelmi ára versenyképes, pécsi nagykereskedésekben már 175 forintért elérhető.

pecsi3
Szerintünk nagyon rendben van az új Pécs Sör

Az eredeti leírás szerinti alapanyagokból, nyíltkádas erjesztéssel készül. Az erjedés optimális folyamatához a főzet állandó 8,5°C fokos hőmérsékletére van szükség, amelynek ellenőrzését kétóránként egy rézből készült, merülő kézi hőmérővel végzik. A hétnapos főerjedési folyamat után a sört a gravitáció elvével az ászoktartályba fejtik, ezzel a kíméletes eljárással a sörben már meglévő kötött szén-dioxid nem szabadul fel. A főerjedés után lefejtett sör ászokolása (utóerjedése) hosszú ideig, 3-4 hétig is eltart. Az érlelés ászok pincében történik, -1°C fokos hőmérsékleten.

pecsi1
Ízléses a dizájn is

A megújult pécsi Pécsi Sör az első lépés a pécsi sörök megújításában, a jövőben több új prémium sör kerül majd piacra Pécsi Sör néven. – Szeretnénk eloszlatni azt a tévképzetet és megmutatni, hogy igazán jó söröket csak a kézműves sörfőzdék tudnak készíteni, ezért több új fajtával fogjuk bővíteni a Pécsi Sör termékcsaládot – mondta lapunknak Szabó Ádám, a Pécsi Sörfőzde marketingmenedzsere.

szalon bih
Boszniában is kapható

Jó hír a “sörisszáknak”, hogy külföldi nyaraláskor sem kell nélkülözniük a pécsi söröket, amelyekhez különböző szupermarketek és benzinkutak polcain lehet találkozni egyebek mellett a balkáni országokban, Itáliában, a Közel-Keleten vagy éppen Kínában. A sörfőzde pontos helyeket nem tudott megjelölni, személyes tapasztalat alapján tudjuk, hogy az orosz Gazprom balkáni benzinkútjain van Szalon sör.

Tesztelő 1:

Illata valóban friss, nagyon finoman kesernyésebb, mint a csapolt, ugyanakkor egy csöppnyi édes ízt is lehet érezni. Kellemes kombináció. Nem vagyok szakember, de vélhetően ez a karamellmaláta miatt lehet ennyire meghatározó. Karakteres, még sem nehézkes, erős dominanciájú. Nem hétköznapi, mégis jól eshet akár minden nap egy-egy pohárnyi belőle.

Tesztelő 2:

Meglepően kellemes ízharmóniát adott az üveges Pécsi Sör, közepesen testes sörként várhatóan a malátaimádók nagy kedvence lesz. A csapolt változathoz képest egy fokkal erősebb, ennek ellenére a nagy nyári hőségek ellen remek védelmet nyújthat majd.

Tesztelő 3:

Dizájnjában és ízében kis különleges, testes, markáns. Nagy magyar sörfőzdék egyik söre sem érhet a nyomába, sőt a legtöbb külföldi prémium láger sör is elbújhat mögötte.

Tesztelő 4:

A sör címkéje azt a minimalista, ám igényes tervezést sugallja, amely számomra tetszetős. Kellemes, aromás illat, amely azonnal meghozza a kedvet az első kortyhoz. Érződik, hogy van anyag a sörben.

Édeskés hangulatú ízzel kezdődik, de nem lehet állítani, hogy édes sör volna. A kortyolás közben előjönnek a sör savai is, de csak a kellő mértékig, mert teret adnak az alapanyagok ízeinek is. Az ivást abbahagyva előjön a kesernyés finis, amitől a sör fogyasztása valódi élménnyé válik. Mindent egybevetve azonban mégsem sűrű, nehéz sör.