Tetszik az ellenirány a bringásoknak

Bár sok autóst megijesztenek, a bringások szerint nem kell félni attól, ha szembemennek a forgalommal. Pécsen egyébként a belvárosban szinte nincs is más lehetőség a bicikliutak kijelölésére. Most újabb utcákra terjesztenék ezt ki.

hirdetés

Idén tavasszal adták át a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti épületét a Zsolnay-negyeddel összekötő bicikliutat, amelynek jó néhány szakaszán – például a Király utcában – a bicikliseknek megengedték, hogy autósokkal szemben hajtsanak. Bár ez már tőlünk nyugatra igencsak elterjedt, nálunk csak a KRESZ nemrégen történt módosítása adott erre lehetőséget. A biciklisek szerint azonban Pécsett is bevált az új rendszer.

Novotny Iván, a Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub alapítója, volt elnöke évtizedek óta kerekezik Pécsen. Mint mondta,  büntetést ugyan nem kapott, de annak idején a híres Leonardó leszállíttatta a biciklijéről, amikor az egyirányú utcában a forgalommal szemközt hajtott.

– A biciklisek a rövidebb utat választják, ezért is jó megoldás, hiszen akkor nem kell kerülni. Pécsen, a szűk belvárosban nagyon másra nincs is lehetőség. Ráadásul egyáltalán nem veszélyesebb annál, mintha az autók a hátunk mögül érkeznének – mondta. Hozzátette azt is, hogy azt tapasztalja, egyre többen pattannak bringára, és a közlekedők is egyre türelmesebbek egymáshoz.

zöldszínes2
A vastagon zölddel kiemelt szakaszon lehet ellenirányú a közlekedés

Ugyanakkor arra mindenképpen ügyelni kell, hogy ezentúl is csak az arra kijelölt utcákban van mód a szembemenetelre, máshol több tízezer forintos büntetést is kockáztathatnak a bringások. Pécsen ugyanakkor a tervek szerint több új, belvárosi szakaszon is engedélyeznék a rendszert. Az illetékes városházi bizottság állásfoglalása szerint a Káptalan utca, a Szent István tér keleti oldala, az Apáca utca, a Garay utca, a Várady Antal utca, a Munkácsy Mihály utca a Bercsényi utcáig, valamint a Bercsényi utca a Tímár utcáig válhat ellenirányban kerékpáros közlekedésre alkalmas útvonallá.

Garay utca kapcsán azt is megjegyzik a városházi dokumentumban, hogy ezen az utcán meglévő kerékpárforgalom tehermentesítheti a Hungária utat, és a későbbiekben lehetőség adódhat arra is, hogy Huszár utca – Mezőszél utca és Garay utca vonalát kerékpározhatóvá tegyék, ami néhány szegély lesüllyesztésével és kismértékű járdaszélesítéssel megoldható.