Tévhit, hogy drogokkal gyógyítanak az orvoslásban?

Nem újkeletű, hogy a gyógyászatban előfordulnak kábítószer-származékok érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás céljából. Városi pletyka, hogy nem ritkán kannabiszhoz, dizájnerdrogokhoz és kokainhoz hasonló kivonatokat, hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket is adnak a betegeknek. Mennyi igaz ebből? Mi a helyzet Pécsen? A PTE Gyógyszerészeti Intézet igazgatóját kérdeztük.

hirdetés
Uránia Mozi

Egyre gyakrabban lehet összefutni olyan álhírekkel, hogy a gyógyászat kannabisszal, ecstasyhoz hasonló hatóanyagokkal és egyéb drogokkal is kezelhet depressziós, daganatos, vagy más súlyos betegségben szenvedő pácienseket.

A bizonyos gyógynövényekből kinyert hatóanyagok ugyanis rendkívül sokrétűen felhasználhatók, vannak, amelyek a kemoterápia utáni rosszullét állapotjavítói, vannak olyanok, amelyek az epilepsziás görcsrohamok csökkentésére szolgálnak és olyanok is, amelyek a szklerózis-multiplex fájdalmait csillapítják. Továbbá az étvágytalanságra, az AIDS-re, a kóros soványságra, sőt, még a drogfüggőségre is használ a gyógyszeripar ilyen származékokat. Azonban ezeket többnyire éppen a kábítóhatástól mentesítették a gyógyszerfejlesztés során, megtartva a terápiás szempontból fontos hatást.

– A gyógynövényekből kinyert hatóanyagok orvosi célú, vagyis medikai alkalmazása nem újdonság. A mák megsebzésével kinyert ragacsos ópiumot például már időszámításunk előtt is használták fájdalomcsillapításra és görcsoldásra, de a tisztított kivonatát máig alkalmazza a gyógyszeripar. A kokain történelme is régmúltra nyúlik vissza; élénkítő, erősítő hatására már az indiánok is rádöbbentek, de a gombák hatóanyagait is régóta ismerik. Az antibiotikumok egy részét is a gombákból vonták ki, a legismertebb antibiotikum, a penicillin is egy penészgomba terméke – mondja dr. Botz Lajos egyetemi tanár, a PTE Gyógyszerészeti Intézet igazgatója.

Mielőtt azonban mélyebben tárgyalhatnánk a kábítószer-származékok orvosi célú alkalmazását, fontos megjegyezni, hogy a gyógynövények különböző hatóanyagokat tartalmaznak. A fő hatóanyag mellett több társhatóanyag is található bennük, mely a medikai alkalmazásnál nem mindig szerencsés: míg az ópium jó fájdalomcsillapításra, bódító hatású, de székrekedést is okoz. A PTE főgyógyszerésze elmondja, hogy a gyógyszeripari fejlesztések elsődleges célja, hogy megszabaduljanak ezektől a nem kívánt hatásoktól, vagyis a gyógynövényekből vegyi úton különítik el azokat a hatóanyagokat, amikre szükség van, és azokat, amikre nem, esetleg napjainkban már szintézissel állítják elő a tiszta és terápiás célt szolgáló hatóanyagokat.

Így gyakori, hogy a bódító, euforizáló hatástól teljesen sikerül ezeket a készítményeket mentesíteni.

Ki kell azt is emelni, hogy a gyógyszerekbe minden esetben hatóanyag-tartalomra stabilizált, tisztított kivonatok, extraktok kerülnek. Mivel minden gyógynövényből pont azokat a hatóanyagokat nyerik ki, melyek hatására az adott gyógyszerekben szükség lehet. Ezért például egy kannabisztartalmú gyógyszer beszedése esetén az élvezeti hatás sok esetben teljesen elmarad, vagy csak nagyon mérsékelt.

– Az illegális forgalmazásba kerülő kábítószerekhez hasonló kivonatokkal, termékekkel nem találkozni az orvoslásban, ugyanis a terápiában inkább a gyógynövények „szétszedett”, tisztított és gyakran módosított, kiegészített vegyületeit, készítményeit alkalmazzák. Pécsett egyébként az elmúlt időben egy olyan beteg fordult meg, aki a panaszainak enyhítésére, terápiaszerűen kaphatott gyógyszerként engedélyezett kannabiszszármazékot – teszi hozzá dr. Botz Lajos.

A szakember végül leszögezi, hogy Pécsen is számos hivatalos „kábítószernek” minősülő gyógyszert alkalmaznak a gyógyászatban, orvoslásban, de ahogy már korábban is írtuk, ezeket kizárólag nemzetközileg szabályozott gyógyszerminőségben, és szigorúan meghatározott terápiás javallat, ajánlás alapján használja a szakma.