Texas bár: a titkos püspöki pince

Ilyen lesz? - A megnyitásig titkolják (Fotónk illusztráció)

Jövőre olyan élményben lehet része a püspöki pincerendszerbe ellátogatóknak, mint a rendszerváltásig csak nagyon keveseknek. Bemutatják ugyanis a pécsieknek és a turistáknak azt a helyet, ahova Cserháti József püspök privát beszélgetésekre vonult bizalmasaival a lehallgatókkal teletűzdelt palotából.

hirdetés

Hamarosan megnyitja a Pécsi Egyházmegye vezetése azt a titkos alagutat, amely a püspöki palota kertjéből a pincészetbe vezet. Ennek egyik része igazi legendává vált a pártállami idők alatt, s csak a bennfentesek tudhatták, mire is használja a püspök a közlekedési folyosót. Itt zajlottak ugyanis azok a titkos párbeszédek a püspök és más elöljáróságok között, amelyek bizalmasnak, az államvezetés előtt titkoltnak számítottak.

Ma már tényként kezelik, hogy az ötvenes évektől kezdve a lehallgató készülékekkel teletűzdelt egyházi épületek állandó megfigyelés alatt álltak.

Az egyházmegyét a hatvanas évek elejétől az 1989-es rendszerváltásig vezető Cserháti József püspök ezért az anekdoták szerint a „Texas bárba” invitálta azokat, akikkel bizalmasan akart beszélgetni. A pincerendszer egyik, a külvilágtól gondosan eltitkolt terme kapta ezt az álnevet.

Kele Pál, korábbi belvárosi plébános emlékei szerint is folytak titkos megbeszélések a püspökségen a szocializmus évei alatt, de a Texas bár annyira titkos volt, hogy még ő sem tudott a részletekről.

Erre van a Texas bár?
Erre van a Texas bár?

– A pincerendszer is az egyik olyan hely lehetett, ami nem volt bepoloskázva. Velünk viszont inkább a szabad ég alatt, az erkélyen, azaz a palota zárt szobáit kerülve beszélgetett bizalmasan a püspök atya – mondta lapunknak a ma már 83 esztendős Pál atya.

Azt is elmondta, nyílt titok volt, hogy lehallgatják Cserháti püspököt és a palota összes alkalmazottját, a szobákat, termeket, telefonvonalakat. Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági vezetője azt mondta, jó esetben jövő év második felétől léphet be bárki a Texas bárba.

– Azért gondoltuk úgy, hogy megnyitjuk, mert hatalmas mítosz övezi a Texas bárt. Az egyházmegye saját legendáriumának is része és a palota sok látogatója folyamatosan érdeklődik iránta – mondta Dohóczki.

A pinceátjárón helyet kap majd egy kis tárlat, installációk, hogy a betérők ízelítőt kapjanak az adott korból, az akkori történésekről, Cserháti József életéről és munkásságáról.

 • Rumcájsz

  Tehát ezért bukott le olyan későn a sikkasztó Mayer ex-püspök és bűntársai: atombiztos helyen intézték az illegális pénzügyeket.

 • Békés

  caravaggio olvastasdd és kérj meg valakit értelmezze neked a cikket. Istentelen tiszteletlen vagy…

 • Caravaggio

  Hát mégis azoknak volt igaza, akik azt gyanították, hogy van a püspökség alatt egy titkos bűnbarlang, ahol észrevételnül lehet inni, drogozni, sikkasztani, prostizni és gyerekeket molesztálni…

 • Békés

  Nem kivánom vissza a bolsikat, de amit 2 ember tudott az nem volt titok. Nem hülyék voltak a politikai rendőrök hanem szemetek….

 • overlord5

  Miért nevezik épp Texas bárnak?