Textiles logisztikai központot akarnak

Nagyon érdeklődnek a pécsi lehetőségek iránt a török metropolisz, Isztambul kerületei. Nem kizárt, hogy textilipari elosztóhelyet hoznának a városba.

hirdetés

A pécsi városvezetést közelmúltban hívta meg Isztambul Güngören kerülete szakmai látogatásra, hogy így erősítsék meg a diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat.

Az áprilisi látogatáson Şakir Yücel Karaman, Güngören polgármestere fogadta a pécsi polgármester, Páva Zsolt által vezetett delegációt. A tárgyaláson a felek megállapodtak abban, hogy közös kulturális programokat szerveznek, közös projekteket valósítanak meg, valamint diákok számára cserekapcsolatokat létesítenek.

– Ennek egyik eleme az, hogy baranyai megyeszékhely meghívta Güngörent a Pécsi Napokra és az Europa Cantat fesztiválra – mondta a polgármesteri kabinetiroda vezetője, Partos János. – A törökök pedig különösen érdeklődtek a Szulejmán szultánnal kapcsolatos kutatások iránt, akinek halálának 450 éves évfordulója jövőre esedékes, a törökök szerint nagyszámú zarándokra számíthatunk majd.

Güngören polgármestere
Páva Zsolt és Güngören polgármestere

Güngören kormányzója, Zafer Orhan felajánlotta: lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Turkish Airlines közvetlen járatot indíthasson Isztambul és Pécs között. A város pedig felkínálta azt a lehetőségét, hogy Güngören textilipari cégei egy európai logisztikai központot telepítsenek Pécsre, ami az európai országokba irányuló kereskedelmi kapcsolatok elosztó központjává válhat.

[gmap address=”Güngören/İstanbul, Törökország”]

Isztambul másik kerülete, Beyoglu vezetése is kifejtette azon igényét, hogy tájékoztatást kapjon a Szulejmán-kutatásokról. Pécs pedig szintén meghívta a városrészt az Europa Cantatra, valamint biztosította azt is: helyet ad egy török tárgyú fotókiállításnak Pécsen.

A Wikipédia szerint a 320 ezer lakosú Güngören már az Oszmán Birodalom idejében is textiliparral foglalkozott, muszlim fejkendő-készítő mesterek éltek itt. A textilipar a 21. századi Güngören gazdaságában is jelentős részt képvisel, bár a kerületben gyár és nehézipar nem található. A textil mellett a legtöbben a szolgáltatóiparban dolgoznak. A 250 ezer fős Beyoglu pedig Isztambul szórakoztatónegyede, rengeteg kávéházzal, cukrászdával, étteremmel.