Elfelejthetik a tanárok a dekoltázst, a miniszoknyát és a cigit

Nem öltözhet hivalkodóan és tartózkodnia kell a káros szenvedélyektől, többek között a dohányzástól. Többek között ilyen iránymutatásokat is tartalmaz a tanárok új etikai kódexe. A Nemzeti Pedagógus Kar szakemberei által összeállított véglegesnek szánt szövegváltozata a minap készült el.

hirdetés

A nemzeti köznevelésről szóló törvény rendelkezik arról, hogy a Nemzeti Pedagógus Karnak (NPK) kell megalkotnia a Pedagógus Etikai Kódexet. Az etikai normagyűjtemény véglegesnek szánt szövegváltozata elkészült, az érintettek október 4-ig tehetnek javaslatokat és véleményezhetik a dokumentumot. A kódex alkalmazása kötelező az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben.

A Leőwey-nél folyamtos és több szintű a teljesítmény mérése - mondja Zolay Szabolcs igazgató
Zalay Szabolcs szerint szükség van egy egységes normarendszerre

Az elkészült szöveg számos érdekes előírást tartalmaz. A pedagógus hivatás etikai normái című szakasz részletezi a tanárok számára követendő viselkedést. Ezek szerint “a pedagógus sem tetteivel, sem nyilatkozataival nem csorbítja saját intézménye és hivatása jó hírét; annak öregbítésére törekszik (…) munkája során külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, tiszteletét”.

Azt is ajánlja a kódex a tanároknak, hogy tartózkodjanak a szélsőséges vagy környezetéből megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól, a káros szenvedélyektől, s éljen környezettudatosan. A tanároknak a kódex értelmében küzdeniük kell “az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen” is.

Zalay Szabolcs, a pécsi Leőwey Gimnázium igazgatója, az NPK elnökségi tagja szerint nagy jelentőségű, hogy elkészült a szöveg.

– Az elnökség elégedett az elkészült szakanyaggal, azt gondoljuk, hogy várakozáson felüli, korrekt, jól átlátható anyag. Bízom benne, kiderül az egész magyar pedagógustársadalom számára, hogy ez nem egy tiltó jellegű kódex, hanem kimondottan olyan üzenete van, hogy ez a norma. Ez egy már meglévő norma, amit gyakorlatilag most rögzítettünk.

Dohányzás
Le kell szokniuk szenvedélyükről is

Az igazgató amondó, erre igazából akkor van szükség, amikor megjelennek olyan szélsőségek viselkedésben, öltözködésben, amelyek ettől eltérnek.

– Olyan világban élünk, amikor már nincs meg az a klasszikus, egységes viselkedési normarendszer, ami alapján normális életet élhetünk. Bizony felnő egy fiatal pedagógusgeneráció, különböző hatások érik a pedagógusokat, ezért jó, ha látjuk ezt a közös normarendszert – mondja.

Zalay Szabolcs kiemelt egy-egy előírást, amelyek már eddig is egyértelműek voltak, de hasznos, ha rögzítve is vannak: például ha egy pedagógusnak tanítványa van, akkor ne vállalja őt magántanítványként, ez ugyanis összeférhetetlenséget eredményez.

– A pedagógus példamutató ember, ezért különösen nagy gondot kell fordítaniuk arra is, hogy próbáljanak megszabadulni káros szenvedélyeiktől. Ez lehet, hogy kiveri majd a biztosítékot, de nem arra kell gondolni, hogy ha dohányzik valaki, akkor halálos bűnt követ el, de törekednie kell, hogy példát mutasson.

Az érintettek tehát közel két hónapig még véleményezhetik a tervezetet, de az elnökségi tag szerint csak minimális változtatásra lehet szükség a későbbiekben. Amondó, hogy nagyon egyben van a szöveg, valószínűsíti, hogy a mostani anyag 95 százaléka bele fog kerülni a végleges változatba.

Az általunk megkérdezett – névtelenséget kérő – tanárok egy része szerint nincs szükség kódexre, mondván: az eddig is példamutatóan tevékenykedő pedagógusok számára nincs szükség olyan szabályrendszerre, amelynek túlnyomó részét hiábavalónak tekintik. Egyesek ugyanakkor úgy vélekednek, a fiatal tanárok számára segítséget jelenthet, hogy nem az idősebbek tapasztalataiból apránként építkezve, hanem egy feketén-fehéren leírt iránymutatás alapján alakítják ki tanári viselkedésüket.