Botrány az egyetemen?

Imhof Gábor, a PTE egykori, jelenleg vesztegetéssel vádolt gazdasági igazgatója szerint az egyetem és az IVF Kft. jóval hivatalba lépése előtt kötött szerződést közbeszerzési eljárás nélkül, és éppen ő volt az, aki kardoskodott a közbeszerzés kiírása mellett – írja a hvg.hu.

hirdetés

Imhof a hvg.hu-val azt közölte, hogy a beszélgetésben említett 70 millió forint nem az egyetem, hanem az IVF Kft. korábbi évekből felhalmozódott nyeresége, az említett építőipari beruházás szintén nem az egyetem, hanem a Kft. beruházása, és mint magáncég, nem közbeszerzésre kötelezett. „Ennek kapcsán kérte ki Bódis József, az IVF Kft képviseletében eljárva a tanácsomat” – írta, hozzátéve, hogy ezzel szemben viszont PTE és az IVF Kft közötti szerződés közbeszerzés kötelezett.

Imhof Gábor

„Az egyetem és a Kft. jóval hivatalba lépésem előtt kötött szerződést közbeszerzési eljárás nélkül”, ráadásul szerinte az egyetem különböző ellenőrzési szervei több alkalommal megállapították, hogy a szerződés szabálytalan.

Imhof állítása szerint ő kardoskodott a közbeszerzési eljárás lefolytatása mellett, „eltökélt szándékom volt, hogy erre a szolgáltatásra is közbeszerzési eljárás keretében kerüljön sor, mely szándékomat közöltem Bódis Józseffel, aki akkor a szülészeti klinika igazgatója, és a szülészeti klinika berkein belül közbeszerzés nélküli szolgáltatást végző magáncég tulajdonosa volt”. Mint írta, a kiírás két alkalommal eredménytelen volt, a harmadik kiírás előtt már nem dolgozott az egyetemen, a szolgáltatást viszont szerinte a mai napig az említett magáncég végzi, közbeszerzés nélkül – írta a hetilap online kiadása.

Korábban írtuk:

Több egyetemi dolgozóhoz és a médiához is eljutott az a telefonbeszélgetés, amit állítólag titkosszolgálati eszközökkel rögzítettek a nyomozók még az egyetemi vesztegetési ügy kirobbanása előtt. A félvételen állítólag Bódis József, jelenlegi rektor és Imhof Gábor párbeszéde hallható. 

A felvételen Bódis József és az akkori gazdasági vezető, később vesztegetési ügybe keveredett Imhof arról egyeztet, miként lehetne egy bizonyos dolgot egy kft.-re bízni. A hangfelvételen állítólag arról is beszélnek, hogy az ominózus szerződés arról szól, miként lehet elkerülni, hogy közbeszerzést kelljen kiírni.

Hogy pontosan miről van szó, nem derül ki, csupán az, hogy a lombikbébiprogrammal kapcsolatos ügylet van a háttérben.

Bódis József

Bódis József, az egyetem rektora rögtönzött sajtótájékoztatón közölte: külföldi útjáról hazatérve szembesült azzal, hogy ismeretlen személy ismeretlen eredetű hangfelvételt juttatott el a sajtóhoz.

Hangsúlyozta, az egyetem jó hírnevének, a közelgő rektorválasztás tisztaságának megőrzése érdekében nyilatkozik, a pécsi egyetemet érintő vesztegetési ügyben gyanúsítottként nem merült fel a neve. Bár szívesen áll a média rendelkezésére, ezúttal nem beszélhet, mert annak jogi akadályai vannak. A hanganyag lejátszásához valamennyi érintett írásbeli hozzájárulása szükséges – magyarázta.

Bódis József annyit még elmondott, hogy Pécsett 1986-ban indult el a lombikbébiprogram, aminek keretében elsőként született az országban lombikbébi. Kezdetben a klinika berkein belül futott a projekt, később, az 1990-es években döntött úgy klinika, hogy egy közhasznú társaságra bízzák ezt a feladatot.

Mint mondta, amikor ő 2007-ben visszakerült a szülészeti klinika élére, kusza helyzetet talált, olyan rendszert, ami nem volt előnyös a klinika számára. Ezért döntött úgy, közbeszerzési eljárást írnak ki a feladatra, amely alapján a klinika és a kft. részesülne a bevételekből. Jelenleg egyébként a bevétel 30 százalékáért biztosítja  a műszereket és azok karbantartását, valamint a feladat elvégzéséhez szükséges anyagokat – korábban éppen fordítva voltak ezek az arányok.

Két sikertelen közbeszerzés után zajlott le az ominózus beszélgetés, aminek során megoldást kerestek a helyzetre – tette hozzá Bódis.

Szerinte a hangfelvétel kiszivárogtatása tervezett lépés volt, a rektorválasztásra időzítették, aminek az volt a célja, hogy őt  előnytelen színben tüntessék fel.

 • re : nincs is ugy

  te ……. (nem is tudom mi)! ha figyeltél volna, akkor számodra is kiderült volna, hogy a hangfelvétel éppen attól “titokzatos”, hogy nem szerepelt a nyomozati iratok között…. most került valahonnan elő

 • nincs is ugy

  Komolyan mi a gond pontosan?
  Maganceg penzerol es befekteteserol van szo.

  Ha csak ez az egy ugy amit most elo lehet huzni, akkor egesz jol kimaszott a nyilatkozo uriember okozta kaoszbol.

  Ez egyertelmuen szemelyes es sertettsegbol inditott ugy.

  A teny hogy a nyilatkozo ennyire kepben van azt tamasztja ala, hogy a nevtekenul kuldozgetett felvetel kuldojenek a szemelye sebnagyon titok mar.

 • Pécsi

  Nem összeférhetetlen, hogy a klinika igazgatójának van egy cége, ami klinikán belül müködik?

 • közbeszerzés

  Aki már csinált közbeszerzést, az tudja, hogy úgy minden drágább, mintha az ember megvenné “csak úgy”, tisztességesen mérlegelve az igényeit és az anyagi lehetőségeit. Aki meg nem tisztességes, annak mindegy, hogy közbeszerzésen, vagy azon kívül szerzi be cégének ami kell, mindenképpen csalni fog. Kerestem már úgy árút a közbeszerzésre kijelölt boltban, hogy megtaláltam, megkérdeztem mennyibe kerül, mondták, hogy x, aztán mikor kiderült, hogy közbeszerzés, akkor mondták, hogy ja, akkor 1.3 x.
  Azt is mindenki tudja, hogy a közbeszerzés sokszor kerékkötője a gyors és logikus ügyintézésnek. Meg azt is, hogy ha nem sikerül jól meghatározni a feltételeket, akkor akármilyen zsákbamacskát rákényszeríthetnek az adott cégre, mert a feltételek megadása szerint esetleg egy olyan cég nyer papírforma szerint, akinek silány a munkája/terméke.

 • GYÓGYÍTHATATLAN

  KEDVES JÓSKA. HA ÚGY ALAKULNA A VÁLASZTÁS,KÉRLEK KÜRTÖLD ÖSSZE A SOK SOK HASZONTALAN JÓSZÁGOT AKIKET HAVERSÁGBÓL IDE ODA KINEVEZGETTÉL ARCÁTLAN ÉS ALANT MÓDSZEREKKEL. GYÜLEKEZÉSI HELY PEDIG LEHETNE A PAPNEVELDE UTCAI SZÉP NAGY ELMÉLKEDŐ TÖMB. AKI PEDIG NEM FÉR BE AZT BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉS JOGCÍMÉN MINDENTŐL TÁVOL KELLENE ELHELYEZNI. EMBERTŐL,ÁLLATTÓL,TERMÉSZETTŐL,CIVILIZÁCIÓTÓL,PÉNZTŐL.

 • Kiemelt hozzászóló!

  Én speciel nem bírom a pasast. De attól még lehet jó ember, hogy egy ****!

 • PiTiE

  az egyetem ápol és eltakar “hejes irás” egy kicsit óvatosabban de ezek szerint tudod kik ezek

 • hejes irás

  Tisztelettel érdeklődöm,hogy a szakdolgozòkat még meddig kívánja alázni a méltán mélyen tisztelt vezetőség? Aztán érdekes fogalmak jutnak eszembe: korrupciò,zsarolás,fenyegetés,csalás,hivatali hatalommal való visszaélés,sérült betegjogok,inkompetens vezetők. Apropo akor most a sürgöségin sikerült rendet rakni vagy továbra is megfelelő a kuplerály amit a nagyon komoly vezetőknek köszönhetnek. És éljen a cenzura.

 • Valentin

  Ebben a gusztustalan országban lehet másra számítani!A lehallgatásokban is jobban teljesítünk!Mindent bele Professzor úr!

 • Pécsi

  Imhoff már akkor is az egyetemen dolgozott?