Tíz éve nem volt ilyen brutális járvány

Az elmúlt tíz évben egyszer sem volt ilyen erős influenzajárvány. Baranyában, Pécsett is ugrásszerűen növekedett a betegek száma. A szakemberek szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a java még hátravan.

hirdetés

Megdöbbentő számadat: tavaly az utolsó héten százezer lakosra még csak 52 bejelentett influenzás beteg jutott Baranyában, az elmúlt héten viszont már az 1300-at is meghaladta a páciensek száma. Ezzel egyébként Baranya a megyék az élmezőnyében van, 100 ezer lakosra csaknem kétszer annyi beteg jut, mint például Budapesten. Országosan egyébként több mint százezer beteget regisztráltak. További rossz hír, hogy nemcsak az influenzavírus terjed, ugyanis már a légúti óriássejtes vírust és az adenovírust is azonosították.

influenza
A betegek között sok a gyerek

A java még csak most következik?

Bár a 4. heti adatok azt mutatják, hogy tíz éve nem volt ilyen erős influenzajárvány Magyarországon, a szakemberek attól tartanak, a megbetegedések száma tovább növekszik. A mostani hirtelen felmelegedés, a már-már szinte tavaszias meleg ugyanis kedvez a vírusoknak, míg a korábbi mínuszok jobban pusztítottak köztük.

Hol kaphatjuk el? Szinte mindenhol

Kerüljük a közösséget, ezt tanácsolják a szakemberek, ez ugyanakkor nagyon nehezen kivitelezhető. A kisközösségekben, óvodákban, iskolai osztályokban, munkahelyeken, irodákban nagyon könnyen terjednek a vírusok. Sajnos hiába próbálunk távolabb ülni például egy kollégától, vagy a buszon arrébb húzódni – egy tüsszentés ugyanis 150 kilométeres sebességgel továbbítja a vírusokat. Erre egyébként egy orvosi váróban is van esélyünk, miközben éppen az orvosi vizsgálatra szeretnénk bejutni.