Tíz éve újították fel, máris beázik

Az egyik MSZP-közeli blog tett közzé olyan fényképeket, amelyeken a Nevelési Központ általános iskolájának falai, plafonja látható, méghozzá jelentős beázásokkal. Az iskolát azonban még a szocialisták idején újították fel, közel 10 éve, mára viszont ramaty állapotok uralkodnak. 

A Bayer Center Építőipari Kft. volt az a vállalat, amelyik a szocialisták idején sorra nyerte el a megbízásokat – többek között az Expo Centerhez is közük volt –, majd pedig, amikor forró lett a talaj, akkor egy ukrán férfinak adták el a céget, és azóta már fel is számolták.

A baloldali blog által közzétett fotókon szétázott falak, lepergő vakolat látszik, az iskola olyan állapotban van, mintha sosem nyúltak volna hozzá. Pedig de, méghozzá nem is olyan régen: az ANK rekonstrukciós munkáinak kivitelezésére az önkormányzat még 2005-ben kötött vállalkozási szerződést a Bayer Centerrel, a szóban forgó iskola felújítására 2006-ban került sor. Ekkor a tetőre új rétegrendet tettek, új vízszigetelést, műanyag lemezfedéssel, kavicsos terheléssel.

A kivitelezés azonban gyatrára sikerült, hogy már néhány év múlva jelentkeztek a bajok. Az önkormányzat szakértőt kért fel, aki meg is állapította, hogy milyen hibákat vétettek, ezért 2010-ben felszólították a kivitelezőt a javításokra, ezek azonban – mint utóbb az világossá vált – nem vezettek eredményre.

Tavaly egy újabb, ezúttal átfogó vizsgálatot folytattak le, aminek az lett az eredménye, hogy teljes cserét javasoltak a szakértők, mert a beázások feltételezhetően a kivitelezéskor bekerült csapadékvíznek, vagy az évek során a rejtett helyen becsorgó esőnek tudhatóak be. Az önkormányzat 2016-ig folyamatos műszaki felügyelet mellett üzemeltette az iskolát, 2017-től pedig az épület vagyonkezelője, a Pécsi Tankerületi Központ biztosítja a műszaki felügyeletet.

Egyelőre kérdés, hogy mikor és milyen pénzből kell újra felújítani az iskolát, és hogy mindez mennyibe kerülhet, ugyanakkor hasonló a képlet, mint a Jókai térnél, amit szintén a szocialisták idején köveztek le, és néhány év után máris javítani kellett. Végül a teljes burkolatot ki kellett cserélni; a megújult teret idén tavasszal adták át.