Tizenöt új busz Pécsen

Újabb fordulóhoz érkezett a pécsi buszcsere program: kedden 15 új busz érkezett, amelyek csütörtökön már szolgálatba is állnak. Az áprilisban indult projekt keretében már 25 új jármű dolgozik a városban.

hirdetés

Idén tavasszal, hosszas előkészítés után indult el az a program, amely során megfiatalítják a pécsi buszparkot. Tavasszal 10 Credo típusú buszt kapott a Tüke Busz Zrt., amelyekért bérleti díjat fizet; az újabb lépéssel azonban már a városi cég tulajdonába is kerülnek az új járművek.

A városvezetés a Magyar Fejlesztési Bankkal folytatott tárgyalásokat arról a szerződésről, ami alapján – kedvező kamatozású – 1,2 milliárdos hitelt vehet fel a pécsi tömegközlekedési vállalat a buszbeszerzésre. Az önkormányzat vállal kezességet a hitelért, s a kormány jóváhagyásához szükséges eljárás pedig már a végső stádiumban van.

A pénzből két ütemben vásárolnak: az első közbeszerzésen nyertest is hirdettek, ezen a Pécsett már járó Credo buszok szállítója, a Kravtex Kft. lett a befutó. A sajtónak kedden mutatták be az újabb Credókat.

Csizi Péter országgyűlési képviselő, Pécs alpolgármestere közölte, a 15 új gép a legrosszabb Ikarus buszokat váltja fel, s azok szervizelési és üzemeltetési költségeiből bőven fedezhetőek a hitelkonstrukcióban felvett részletek.

– Nagyjából tízezer utast fognak szolgálni és nagyon nagy szükség volt a buszokra ahhoz, hogy a iskolakezdésre a tömegközlekedést megfelelő szinten biztosítani tudjuk – mondta Csizi Péter.  Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a buszcsere program másik, a csuklós buszokra vonatkozó tenderének első szakasza is lezárult kedden, hamarosan nyertest hirdethetnek, várhatóan novemberben már az új csuklósok is járják az utcákat.

Hoppál Péter és Csizi Péter mutatta be a járműveket

Hoppál Péter parlamenti képviselő hozzátette: a pécsi tömegközlekedés helyzete régóta megoldásra várt, ezért volt fontos, hogy elindítsák a pécsi buszcsere-programot. Ennek keretében érkeztek most a járművek.

A tüke buszok

– Azt a feladatot kaptuk, hogy a beszerzés a banki hátterét, a hitelt a kormányzatnál kiharcoljuk, ez eredménnyel járt. Az új Credók darabja 50 millióba került, s a főpályaudvarról és az uránvárosi végállomásról indulnak – részletezte.

Szerda reggel a Széchenyi téren adják át őket

A buszokkal szerda reggel 9 órától a Széchenyi téren ismerkedhetnek meg az utasok. s a sofőrök ünnepélyes keretek között Páva Zsolttól, Pécs polgármesterétől vehetik át a kulcsokat.

 

A Pécsre szánt Citadell jelzésű járművek teljes hosszban alacsonypadlós kialakításúak, így kerekesszékkel is könnyen használhatók. A járművek klimatizáltak, a gyártó szerint a korszerű technológiával készült motorok  70%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki az elavult Ikarusokhoz képest. A gépek 70 százalékban magyar gyártmányú részegységekből állnak.