Megnyitott az első pécsi virágvásár

virágvásár a kossuth téren,hl03
Hagyományteremtő szándékkal nyitott meg pénteken reggel az első pécsi virágvásár a Kossuth téren. A pénteken 12.30-ig tartó rendezvényen kedvező árakon lehet szezonnövényeket, virághagymákat vásárolni. Az eseményt Páva Zsolt polgármester kezdeményezésére hívta életre Pécs főkertésze a várossal és a városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom NKft-vel együttműködve.
virágvásár a kossuth téren, hl07

hirdetés

Páva Zsolt a pénteki megnyitón azt mondta, hagyományt szeretnének teremteni a virágvásárral, amelynek célja, hogy látványos, de nem feltétlenül hétköznapi növények kiültetésével még szebbé tegyék a pécsiek kertjüket, portájukat, városunkat.

Nagy Ervin főkertész kollégáival közel 10.000 virágot szállított ki a Kossut térre. A szakemberek a piaci áraknál alacsonyabban kínálják azokat a növényeket, amelyeket hagyományosan az ősszel kell elültetni.

virágvásár a kossuth téren,hl08

– Az, hogy virágosabb legyen Pécs, nem csak a közterületeink növényesítésével valósítható meg, hanem azzal is, hogy a pécsiek saját házuk körül virágokat ültetnek. Nemcsak a kerítésen belüli kerteket lehet így vonzóbbá varázsolni, hanem a házak előtti, kapun kívüli részeket is, mivel ez is hozzájárul ahhoz, hogy látványosabb legyen az utcakép – mondta a főkertész.

virágvásár a kossuth téren, hl01

A vásáron néhány szezonnövény – mint az árvácska, krizantém – mellett olyan növényeket is megvehetnek az érdeklődők, amelyek a városi fűszernövény-ültetési programhoz, vagy Pécs mediterrán hangulatának erősítéséhez kapcsolódnak.

virágvásár a kossuth téren, hl02

Számos – nem hagyományos – növényfajta is megjelent a vásáron, amely felhívja a figyelmet a kertkultúra fejlődésének fontosságára, valamint arra, hogy a zöldfelületeinket is adaptálni kell a változó klímához.

virágvásár a kossuth téren, hl04

Kaphatók olyan növénykülönlegességek, mint az örökzöld liliomfa, karmazsin tölgy, terpentin pisztácia, illetve számos már megszokott, de a szárazabbá váló időjárás miatt egyre aktuálisabb növényfajta is, mint a levendula, a kékszakáll, és a terülő borókák.

virágvásár a kossuth téren, hl05

A növényeket a szokásosnál kedvezőbb áron vásárolhatják meg az itt érdeklődők, és igény esetén a növény ápolására, gondozására vonatkozó hasznos tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

 

 

 • Tünde

  Mondjuk nekem konkrétan a virág jelentené a munkahelyet, mivel kertészmérnök vagyok! Csak épp az embereknek már nincs pénzük “ilyen luxusra” ezért egyre inkább eltűnőben vannak a kertészetek, Pécs városa pedig közmunkásokkal nevelteti a kiültetendő növényeket, és a zöldfelület gondozást is rájuk bízza! (amit mondjuk elég nehezen lehet gondozásnak nevezni, sokkal inkább szakbarbárság!) Mindeközben a szakemberek munkanélküliek! Köszönjük!
  Megjegyzem, ezzel az akcióval is a még működő kertészetek elől veszik el munkát! 😛

 • Péter

  Esetleg munkahelyteremtő beruházást nem lehetne?
  Ez sok kib..ott piárfogás már elég uncsi,a nyuggerek meg a slep rajongásával körülvéve.
  Drága polgármester ÚR ( a Jenőhöz) nem virágokat akarnak a pécsiek legelni, de ha így mennek tovább a dolgok akkor lehet még nagy szükség lesz erre a nagyon fontos, és szép kezdeményezésre.(mondjuk azzzééé a virágárusokat is megkérdezném erről)

  De kérdezhetném egyszerűbben is : Papa, hol vannak a munkahelyek ?
  Hol van Pécs fellendülése ?
  Hol az ipar?
  Ne a virágokkal bűvészkedjél.Mutass valami gazdasági, a város és az itt élők szempontjából pozitív eredményt .

  UI : NAV pénztárgép volt a helyszínen ? LOL.
  Ki tudja ? Csak mert már nagyon nem lehet már bízni a Fideszben. 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=xHlGVjqu5C4
  Lázár mondta ,nem én ! 🙂