Tízezreket nyerhetnek a hitelesek

A pénzintézetek iránti gyanakvás és a „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen” közvélekedés lehet az oka, hogy eddig Pécsen az esélyesek kevesebb mint fele csatlakozott az árfolyamgáthoz. Pedig öt éven át fix árfolyamon lehet így fizetni a devizahitelt, ráadásul a különbözet kamatrészét elengedik.

hirdetés

– Én az elsők között lehettem, amikor pont egy éve beadtam igényemet az árfolyamrögzítésre, hiszen még a banki alkalmazottak sem tudták egészen pontosan, mit és hogyan kell csinálni. Végül másfél hónap múlva fizethettem az első, csökkentett törlesztőt. Így ma 44 ezer helyett harmincezer forintot vonnak le a számlámról. Én öt éve vettem fel mindössze hárommilliót tizenöt évre, de a legtöbb ismerősöm a havi 70-80 ezres törlesztője helyett fizet ma 40-50 ezret – meséli a 29 éves Ágnes.

Vele együtt még mintegy hétezer pécsi választhatta volna az árfolyamgát lehetőségét, de eddig csak mintegy kétezren éltek vele. A kormány ezért tavaly decemberről februárra, majd májusra tolta ki a csatlakozási határidő végét. A csatlakozók 2017-ig a svájci frankos hiteleiket 180, az eurós kölcsöneiket 250 forinton törleszthetik.

A közjegyzőt is fizetik a bankok

– A végtörlesztésen kívül ennél jobb lehetőség devizásoknak még nem volt, és nem is lesz, legalábbis a láthatáron nincs más kedvezmény – mondja Morvai Gábor, a Pécsen is irodával rendelkező pénzügyi fogyasztóvédelmi irodahálózat szóvivője.

– Átlagos hitelösszeggel számolva akár több százezres hitelköltség is megspórolható a rögzítés időszaka alatt. Épp ezért a fizetési nehézségekkel küzdőkön kívül azok számára is előnyös lehet a megoldás, akiknek nincs problémája a törlesztéssel. A rögzítéssel felszabaduló összeget érdemes lehet például lakás-előtakarékosságra fordítani, hiszen ehhez állami támogatás jár, amely a megtakarítási időszak végén szintén „beforgatható” a hitelbe – mondja Morvai.

A belépők ugyanis időt nyernek, és csak a törlesztőrészlet árfolyam-különbözetének tőkerésze kerül – roppant kedvező kamatozással – a gyűjtőszámlára, a kamatrészt átvállalja az állam és a bank.

– Eddig azért ódzkodhattak a csatlakozástól a pécsiek, és országosan még vagy 200 ezer ügyfél, mert az a tévhit élt az emberekben, hogy a rögzítést követően a havi részletek „elszabadulnak”. Az igazság, hogy a gyűjtőszámla törlesztési kötelezettségének maximumát a törvény korlátozza – így a szakértő.

A védelemnek az is fontos része ugyanis, hogy a fizetendő havi törlesztés az árfolyamgát lezárása után, 2017 júliusától is legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet meg a gyűjtőszámla-hitel törlesztése miatt.

Ráadásul az árfolyamgátat kérőknek semmilyen költségük nem származik a belépés miatt: a közjegyzői díjat, a papírmunkát a bank fizeti. S hogy miért teszi ezt a pénzintézet: csakúgy, mint a kamattörlesztés ötéves elengedése kapcsán azért, mert még mindig jobb, ha az adós folyamatosan fizet, mintha ingatlant kell elárvereztetni.

[frame]

Lesz újabb mentés, de nem a jól fizetőknek

Morvai szerint a 90 napon belüli tartozással rendelkezők számára jelenleg a legjobb létező megoldás az árfolyamrögzítés, ezért nem tartja valószínűnek, hogy ennek a rétegnek újabb adósmentő csomagot kínál az állam és a bankrendszer. – Valószínűbb, hogy a jelentős késedelemmel rendelkező, bajban lévő adósok számára lesznek újabb lehetőségek, vagy a meglévőket bővítik. Szerintem bővülni fog a jogosulti kör, és a feltételrendszerben is változások lesznek – előlegezte meg az intézkedéseket Morvai.

[/frame]

  • Hiteles

    A szivas az ebben, hogy a gyujtoszamlan levo osszeget 2017 utan piaci kamatozassal kell majd visszafizetni. Azaz szumma szinte ugyan annyit kell kifizetni csak kap az ember nemi haladekot. 2017 utan viszont a rendes hitel + a gyujtoszamlas torleszto kemeny lesz. Aki most 100e korul fizet akkor majd 100+15e fog a futamido vegeig. Nehez az elore latni, hogy 4 ev mulva jobban all-e az, akinek most is gond a torleszto.

  • cave