Megépült az új autópiac

A Hauni bővítése miatt hajtott végre fejlesztéseket a Pécs holding a vásártéren. A másfél tucatnyi autókereskedő új, lekavicsozott, térkövezett focipályányi területet kapott a gokartpálya szomszédságában a büfésor mögött. Közben a német gépgyártó a régi autópiacon bővít, s ad munkát további 200-250 embernek.

Az autókereskedőkkel egyeztetve alakították át a pécsi vásárteret az elmúlt hetekben. A hamarosan véget érő munkának köszönhetően az eddig a vásártér keleti oldalán működő kereskedők kulturált helyszínre, áttekinthető, kompakt, sokkal jobban megközelíthető területre hurcolkodtak. Vasárnaptól már a vásártér északnyugati részén kínálhatják a kocsikat.

vásártér6

– Az üzleti életben win-win konstrukció jött létre azzal, hogy a Pécs Holding eladta a Hauni bővítéséhez elengedhetetlenül szükséges területrészt nettó 360 millió forintért. Így a régi autópiac helyén munkahelyteremtő beruházás jöhet létre, a kereskedők XXI. századi körülmények közé kerülnek, s a vásártér is korszerűsödik – mondta Csizi Péter alpolgármester pénteken, amikor Barna Béla holdingvezérrel, a kereskedőkkel és újságírókkal bejárta az új autóvásár területét.

vásártér2

Barna Béla azt mondta, a szocialista városvezetések alatt olyan hitelt vett fel a vállalat, amelynél kikötötte a bank: ha bármit értékesít a cég, annak felét tőketörlesztésre kell fordítania, így 180 millió forintot e célra kellett költeni. A bevétel fennmaradó részének jelentős részét viszont a vásártér fejlesztésére fordítják.

vásártér1

Csak az új autópiac kialakítására, térkövezésekre, a kínált autók alatti rész kavicsággyal való feltöltésére, új vizesblokk kialakítására több tízmilliót költöttek. Később, a fejlesztések második ütemében új főközlekedési utat építenek a vásártér keleti részén, szűkebb területen alakítanak ki helyet az árusoknak. – A cél, hogy minél kompaktabb, kényelmesebb vásártér jöhessen létre – tette hozzá Barna Béla.

vásártér4

Csizi Péter kérdésünkre elmondta, a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban szeretnének pályázatot, illetve pályázatokat benyújtani a vásártér további fejlesztésére.

Balázs Zsolt, az autókereskedők képviselője azt mondta, bár nem kis munka volt az egy-másfél hétig is eltartó költözés, mindenképpen kulturáltabb, jobb helyre kerültek. Mint mondta, elsősorban a forgalmas Megyeri útról való láthatóság, és a jobb megközelítésnek, valamint az átlátható területnek örülnek leginkább. Hozzátette: részükről a költözés 100-200 ezer forintba került, de volt, aki maga is fejlesztett, s teljesen új pavilont is épített az új helyen.

[box title=”Gépipari központtá váltunk”]A már most is 1200 embernek munkát adó Hauni Hungária 200–250, ráadásul jól fizető álláshelyet hoz létre záros határidőn belül. A világszínvonalú, német hátterű gépipari cég jól érzi magát Pécsen, de a várost is megfelelőnek tartja ahhoz, hogy a további fejlesztéseknek is központja legyen.[/box]

Hirdetés