Tízmilliókat spórolnak a mobilszámlákon

Közösen versenyeztette meg a hazai szolgáltatókat a Pécsi Tudományegyetem és az önkormányzat, hogy jelentősen faraghasson a mobiltelefon-számlákon. A hamarosan eredménnyel záruló kiírás után éves szinten több tízmillió forintos megtakarítást érhetnek el.

hirdetés

– Már a ciklus eleje óta folyamatos az együttműködés számos területen a pécsi önkormányzat, cégei és a PTE között. Nyilvánvalóvá vált ugyanis számunkra, hogy közös beszerzésekkel, vásárlásokkal minden szereplő megtakarításokat, azaz pénzügyi megtakarításokat érhet el – mondta el lapunknak Nagy Csaba alpolgármester.

A tisztségviselő elmondta: idén két komoly ügyben is összefogtak: előbb földgázvásárlás kapcsán kerestek szolgáltatót, majd nyáron közbeszerzést írtak ki a mobilkommunikációs szolgáltatásokra is.

Azelőtt minden szereplő külön szerződött

Pécs 2011-ben döntött úgy, hogy szakít azzal a korábbi rossz gyakorlattal, amely során az önkormányzat intézményei, cégei külön-külön kötöttek szerződéseket különböző mobilszolgáltatókkal. Úgy határoztak, hogy összevonva kezelik a mobil telekommunikációs szerződéseket, ezzel pedig százmilliós nagyságrendű megtakarításokat értek el alig két év leforgása alatt.

Az új rendszerben az összes városi cég, intézmény és az önkormányzat ingyen kommunikálhatott egymásban, hiszen egyetlen flottába tartoztak a hivatali és a gazdasági társaságokhoz tartozó dolgozók. Ezzel együtt a kifelé történő hívások is kedvezőbbek lettek.

A változással akkor a városi cégek, intézmények az addigi mobil költségeik csaknem felét megspórolhatták. Részben a kedvező előfizetési és percdíjaknak, részben pedig a flotta-kedvezményeknek köszönhetően. Mivel azonban a szerződést csak két évre kötötte meg a város, idén újra kiírják a közbeszerzést.

– Egyértelmű volt, hogy tovább kell lépnünk, hiszen az egyetemmel közösen hosszú távon is erősíteni szeretnénk gazdasági kapcsolatainkat. Az év első hónapjaiban hangoltuk össze, mire is van szükségünk, tavasz végén pedig megtörtént a kiírás. Már nyertest is hirdettünk – mondta Nagy Csaba.

Konkrét számokról az alpolgármester nem beszélt, de, mint mondta, több ezer előfizetésről van szó, így a 2016 közepéig tartó szerződés kifutásáig évi több tízmillió forintos spórolást tudnak elérni a résztvevők.

Kerestük az egyetemet is.

Jelenleg 830 darab hang alapú előfizetéssel és 100 darab mobil internet előfizetéssel rendelkezik az egyetem. Ezek közül mindegyik érintett a közbeszerzés vonatkozásában, mivel mindegyik az új szerződés hatálya alá fog átkerülni. A régi szerződés alapján hang alapú előfizetésenként, átlagosan havonta nettó 4400 forint volt kártyánként a költés belföldi irányokba. Az új szerződés esetén ez az összeg nettó 2320 forintra csökken kártyánként. Az internet előfizetések esetén 30 százalékos megtakarítás várható.

A kedvezőbb díjak miatt más irányokat is mobil irányokra terveznek terelni, ezen túl kényelmi funkciókkal is bővíteni szeretnék a szolgáltatást.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a megtakarítás és a díjak kizárólag a belföldről indított, belföldi hívásokra vonatkoznak. A roaming díjakban és a külföldi hívásirányokban nem lesz változás. Ezen felül a dolgozóknak kedvezményes előfizetésre van lehetőségük, jelenleg 2100 dolgozónak van összesen 3600 előfizetése.