Több a diák Pécsen, mint a diákmunka

Nemsokára itt a nyári szünet, ami egyaránt jó hír azoknak a diákoknak, akik két és fél hónapig csak lazulni fognak, és azoknak is, akik keresnének egy kis pénzt. Az előbbieknek jó pihenést kívánunk, utóbbiaknak viszont talán érdemes lesz elolvasni ezt a cikket.

hirdetés

Pécsen számos lehetőség áll azoknak a diákoknak a rendelkezésére, akik a nyári szünetet nem láblógatással és strandolással töltenék, hanem inkább összekaparnának maguknak egy kis zsebpénzt – amit aztán vagy az említett láblógatásra költenek, vagy sem. Körbenéztünk a városban és összeszedtük, hogy melyek a legnépszerűbb diákmelók Pécsen, milyen a melófelhozatal, és mennyire lelkesek a pécsi tanulók, ha a nyári munkáról van szó.

Adminisztrációs munkákat keresnek
Adminisztrációs munkákat keresnek

Horváth Imre, a Fürge Diák baranyai régióvezetője lapunknak elmondta, hogy náluk az irodai adminisztratív munkákat és az olyan nyári betanított munkákat keresik a legtöbben, mint például a csomagolás, az összeszerelés, a polcfeltöltés és a pénztározás. Ezekre a munkákra mindig szükség van a nagyobb multicégek üzleteiben, és alapvetően nem is fizetnek rosszul, hiszen egy pénztáros bruttó 776 forintos órabérrel is kalkulálhat.

Az adminisztrációs munkák során legtöbbször adatrögzítés a feladata a diáknak, ezt a munkát általában darabáras rendszerben díjazzák, amit általában a bruttó minimál-órabérhez igazítanak. Tehát ha valaki 8 forintot kap egy lerögzített adatlapért, az azt jelenti, hogy ez a díj bruttó 639 forintos órabérnek felel meg.

A Tesco munkái mindig népszerűek nyáron
A Tesco munkái mindig népszerűek nyáron

Népszerű továbbá a mezőgazdasági munka is, mint például a címerezés. Ezek a melók nem hiába keresettek, hiszen az órabér esetükben akár bruttó 700-800 forintos magasságokba is emelkedhet.

Horváth Imre hangsúlyozta, hogy kiemelkedő órabért azok a munkahelyek szolgáltatnak, ahol a diákok felé plusz elvárásokat állítanak, például bizonyos fokú nyelvtudást, vagy számítógépes programismeretet.

A mezőgazdasági munkák is menők
A mezőgazdasági munkák is menők

Kérdésünkre elmondta: úgy látja, a pécsi és baranyai diákok szeretnek nyaranta dolgozni, sokan is jelentkeznek hozzájuk különböző pozíciókra, átlagosan 500-800 diákkal kell számolniuk. A régióvezető végezetül hozzátette, hogy azok a diákok, akik a tanult szakmájukba vágó munkát végzik el nyáron, akár stabil állásra is lelhetnek a cégeknél, noha ez ritkán fordul el, a diákok szerinte csak gyűjtenek, vagy az ilyen munkákból tartják el magukat a nyáron.

Kovács Máté Dávid, a Mind-Diák Iskolaszövetkezet pécsi irodavezetője elmondta, hogy nyáron keresettebbek az alkalmi munkák, hiszen akár egy laza kétnapos „teszkózással” is kereshetnek némi zsebpénzt a diákok, ráadásul viszonylag kötelességmentesen. Kiemelte, hogy nyáron a középiskolások korlátlan ráérésével – a szorgalmi időszakban főként egyetemistákból álló munkavállalók köre – kibővül, és bizony baranyai viszonylatban annyian keresik a nyári munkákat, hogy arra Kovács csak azt mondta, hogy „Pécsen több a dolgozni akaró diák, mint a munka”. Napi szinten 2-3 diák érkezik irodájukba munkalehetőség után érdeklődni – mondta. A könnyű fizikai, mezőgazdasági munkák nagyon népszerűek a diákok körében, a bruttó 639 forintos órabértől a 700-800 forintos órabérekig lehet találni kukorica- vagy napraforgó-címerezési munkát. A nagyobb áruházaknál a Tesco munkalehetőségei a legkeresettebbek, az árufeltöltés, a csomagolás és a hasonló, egyszerű, könnyen megtanulható munkák.