Több a fix kamera, mégis több a baleset! Akkor minek?

Jól összehangolták a rendszert

Nemrég sajtótájékoztatón ismertették a rendőrség 2016-os évi statisztikáit, bár jó hír, hogy sok ponton sikerült javítani a statisztikán, kevesebb a bűncselekmény. Az utakon azonban sokkal több volt a halott, mint 2015-ben. A traffipaxerdő létrehozásával pedig éppen az lett volna a cél, hogy kevesebb legyen a baleset. 

hirdetés

A rendőrség adatai szerint 2015-ben tizenöt halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a baranyai utakon, 2016-ban azonban huszonnégy. Súlyos sérüléssel járó közúti baleset sem lett sokkal kevesebb: 2015-ben 175 volt, míg tavaly csak 167. Ugyanakkor két éve 322-en sérültek meg könnyebben, míg az elmúlt évben 355-en. A közúti balesetek 36,1 százalékáért gyorshajtás felelős.

A rendőrség korábban azt hangsúlyozta, hogy sok módszert kipróbáltak már, de nem lehet semmilyen általános mintát észrevenni, miért történnek a balesetek, mindenesetre a gyorshajtást jelölik meg fő okként.

Mindez azért vet fel kérdéseket, mert tavaly tavasszal életbe lépett az ún. VÉDA-rendszer, összesen 365 fix sebességmérőt helyeztek ki az országban. Cél a gyorshajtók kiszűrése, ennek ellenére a statisztikák mégis mást mondanak.

baleset2
Még mindig a gyorshajtás a legnagyobb probléma

Paál György pécsi közlekedés-biztonsági szakértő úgy nyilatkozott, az utak az új kamerarendszertől sem lesznek biztonságosabbak. Az autópálya talán az egyetlen út, amelyen nyugodtabban vezethetünk, de tudjuk, ez sem életbiztosítás.

A szakember szerint csalókák a számok, és nem szabad gyorsan pálcát törni a kamerarendszer felett.

– Nagyon sok tényező játszik közre egy balesetkor. A gyorshajtás csupán egy címke, rengeteg formája és körülménye van. Meg kell vizsgálni az útviszonyokat, kanyar esetén a hajlásszöget, a szintkülönbséget és számos egyéb tényezőt. Lehet, hogy a baleset csupán egy olyan gyorshajtás miatt következik be, ahol az illető alig lépi át a sebességküszöböt, de lehet, hogy száguldozott.

Emiatt aztán lehet, hogy a rendőrségi adatok csupán száraz mutatók, a valóság sokkal árnyaltabb.

Érdeklődtünk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál is, mi lehet az oka az ellentmondásnak. Szűkszavúan úgy nyilatkoztak, hogy bár a statisztikák ezt nem is mutatják, ők fokozott figyelmet szentelnek a baleset-megelőzésnek.