Több az államilag dotált hely

Korábban azt tervezte a kormány, hogy a 2013-as tanévtől mindössze 10.500 hallgató tanulhat államilag finanszírozott képzésben. Azonban eredményesnek bizonyultak a diákok erőfeszítései, ugyanis a tervezettnél ötször többen kezdhetik meg tanulmányaikat ingyen valamelyik felsőoktatási intézményben.

hirdetés

Az Educatio Nonprofit Kft. elemzése alapján az általános felvételi eljárásban 53.795-en kezdhetik meg tanulmányaikat alap-, mester-, és osztatlan képzésben szeptembertől, állami ösztöndíjasként. Önköltséges formában 18.400-an tanulnak majd.

Idén összesen 95.445-en jelentkeztek és 72.159-en kerültek be valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója szerint valamelyest még nőtt is tavaly óta az államilag finanszírozottak száma. Az általános felvételi eljárást vizsgálva is több az állami ösztöndíjas felvettek száma, hiszen 2012-ben 51.242 fő jutott így be, míg idén 53.759 fő.

Ami jó hír volt a jelentkezők számára, hogy végül valamennyi meghirdetett szakon indult államilag finanszírozott képzés, ellentétben azzal, ahogy tervezték. Ennek ellenére is 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek idén felvételire, mint tavaly.

Lengvárszky elmondta, hogy az intézmények törekednek az állami ösztöndíjas helyek minél nagyobb arányú feltöltésére. Szerinte ugyanis az egyetemek, vagy akár az egyes szakok állami, társadalmi megítélésében jelentős szerepet játszik az állami ösztöndíjasok száma és aránya.