Több biomasszát venne a hőerőmű

Tovább bővítené beszállítói rendszerét a Pannonpower, amely a tavalyi 180 ezer tonnát követően idén mintegy 200 ezer tonna szalma és más mezőgazdasági melléktermék felvásárlásával kívánja biztosítani a biomassza tüzelésű pécsi erőmű tüzelőanyag-szükségletét. Új látogatóközpontot is kialakítottak.

hirdetés


Az erőmű a hazai megyei jogú városok közül elsőként Pécsen állt át teljes egészében megújuló energiaforrások hasznosítására. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower 2013 őszén adta át új, 70 megawatt kapacitást meghaladó szalmatüzelésű blokkját, amely Pécs 31 ezer lakását és 450 intézményét kiszolgáló távhőrendszerének hőigényét mintegy 60 százalékban képes kielégíteni. Az új blokk üzembeállásával a társaság – a korábban elindított faapríték tüzelésű blokkot kiegészítve – 100 százalékban zöld távhőt szolgáltat.

A társaság a szalmatüzelésű blokk kiszolgálására már jelenleg is több tucat beszállítóval áll szerződésben, akiktől tavaly mintegy 180 ezer tonna szalmát és más mezőgazdasági mellékterméket vásárolt fel. Ezzel számos térségbeli agrárvállalkozót juttatnak pótlólagos jövedelemforráshoz, akiktől tavaly 3,5 milliárd forintnyi értékben vásároltak fel mezőgazdasági melléktermékeket.

– Idén szeretnénk 200 ezer tonnára növelni az energetikai hasznosítás céljából felvásárolt mezőgazdasági melléktermékek mennyiségét, a korábbinál is szélesebb és biztosabb alapokra helyezve a pécsi erőmű tüzelőanyag-ellátását – mondta el Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A szalmatüzelésű blokkban nagyobb részt kalászosok szalmáját, kisebb részben kukorica- és repceszárat használnak fel. A számítások szerint a régióban – Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyében – nagyjából 7 millió tonna keletkezik évente, ebből használnának fel 200 ezer tonnányit. Emellett a Pannonpower kisebb mennyiségben kifejezetten energetikai hasznosítás céljából termesztett növényeket – energianádat – is hasznosít.

[box title=”Interaktív látogatóközpont “] A biomassza-alapú energiatermelés bemutatására hoztak létre ismeretterjesztő központot a pécsi erőmű területén. A komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemeket alkalmaz, így mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét és világszínvonalú, biomasszát felhasználó technológiáját a nagyközönség számára, külön szekcióban mutatva be a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítását. A központ a laikus érdeklődők mellett külön az egyes korcsoportok számára összeállított programokkal várja az érdeklődőket a Pannonpower.hu oldalán történő előzetes bejelentkezés után. [/box]