Még több EU-s zászlót!

Egy húsz-harmincfős megmozdulást szerveznek csütörtök délután négy órára a pécsi városháza elé civilek, hogy elérjék: tegyenek ki EU-s lobogót a közgyűlési díszteremben. Pesten már kétszer próbálkozott hasonlóval az MSZP, de nem jártak sikerrel. Az egyik jobbikos képviselő viszont sikerrel repített ki uniós zászlókat a parlament épületéből egy évvel ezelőtt.

hirdetés

Kakas Éva civil aktivista igyekezett az elmúlt napokban minél több pécsit megszólítani egy csütörtöki tüntetésre. Azt szeretné elérni, hogy a nem euroszkeptikus városlakók egy-egy EU-s zászlóval jelenjenek meg, s érjék el: legyen helye az EU csillagos lobogójának a városházi ülésteremben. Az ezzel kapcsolatos facebookos felhívását a pécsi tüntetések állandó szervezője, a Pécsnek Hangja Van-csoport osztotta meg.

A Széchenyi téren ma mintegy tíz uniós zászló van kint
A Széchenyi téren ma mintegy tíz uniós zászló van kint

– A múltkori közmeghallgatáson az uniós pénzek felhasználásáról volt szó, de meglepődve tapasztaltam, hogy a teremben nincs ott a szervezet zászlaja. Szerintem ha már az EU-tól fejlesztési forrásokat kapunk, ott lenne a helye. Ezért szervezem a figyelemfelkeltő akciót – mondta lapunknak Kakas Éva.

Zászló2

A pécsi városházán egyébként tíz éve van kint az EU zászlaja Pécs és az ország lobogója mellett, ahogy a 2004-es csatlakozás óta számos közintézmény is hasonlóan tesz. Pécsen emellett a város főterén mintegy 50 méterenként a lámpatartó oszlopokon is folyamatosan lengeti a szél az unió lobogóját, az megtalálható a Művészetek és Irodalom Háza, de a megyei önkormányzat épületén is. Mindez azonban amiatt kevés Kakas Éva szerint, mert éppen ott nincsen, ahol az uniós pénzekből megvalósuló város fejlesztésekről döntenek.

Zászló4

Az uniós zászlókérdés egyébként nem új keletű: 2011-ben a fővárosi közgyűlésben Horváth Csaba szocialista képviselő vitt be EU-s zászlót, mert ugyanilyen problémája volt. Három évvel később pedig a szintén szocialista Heringes Anita tett hasonlóan a parlamentben. A zászlók egyik helyen sem nyertek elhelyezést.

Zászló3

Egy évvel ezelőtt Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője szintén EU-s zászlóval rendezett performanszt, ám ő ellenkező előjellel: társaival uniós lobogókat dobott ki a parlament ablakából.

Ön szerint elég uniós zászló van Pécsen?

Eredmények

Loading ... Loading ...