Több ezer fát ültetnek el Pécsen

Folytatódik Pécsen a fásítási program, amelyre az idei évben nyolcmillió forintos keretet különítettek el. Nagy Ervin városi főkertész szerint novemberben kezdődik a növények kiültetése, a program során elsősorban Kertvárosra fókuszálnak.

hirdetés

A program keretében a vonatkozó helyi rendelet alapján a tavaly végzett üzemeltetési tevékenység során kivágott növényeket, az így elvesztett zöldfelületet kívánja pótolni a város.

– A fásítás során a faiskolai forgalomból származó mintegy 270 fát, a Városi Csemetekertben nevelt 1500 kisfát és további 2050 cserjét fogunk elültetni. A program pontos tartalma ugyan még alakul, de az biztos, hogy a fő csapásirány a Maléter Pál út, a Nagy Imre út (annak is a Maléter és a Keszüi út közötti szakasza), a Megyeri út Nagy Imre út és Tüzér utca közötti szakasza), valamint a Lahti utca lesz, erre a területre kétszázhetven földlabdás növényt telepítünk – mondta Nagy Ervin.

A Városi Csemetekertből származó 1500 fa nagy részét olyan helyekre ültetik, ahol korábban több volt a kényszerből elvégzett favágás, vagy a közeljövőben lesz szükség a faállomány cseréjére az elöregedés miatt. Így kerülhet sor a fiatal fák alátelepítésére, előre pótolva a később kivágandó fákat.

Van bőven utánpótlás a városi csemetekertben.

– A program 2050 cserje ültetését is célozza, az állomány jelentős része fagyal. Ezt azért javasoltuk, hogy a foghíjas városi sövényeket az utak mentén ki tudjuk egészíteni, vagy szükség szerint újakat tudjunk ültetni. De vannak olyan növényeink is, amelyeket parkokban ültetünk ki cserjefoltok formájában, lefedve azokkal az erodálódó felületeket, vagy látványos kiültetéseket létrehozva a parkokban.

A novembertől december közepéig tartó fásítási programban a korábbi évekhez hasonlóan részt vehetnek majd civil szervezetek és környezettudatos, a várost szépíteni akaró cégek is a munkában, valamint a Biokom munkatársai mellett közmunkaprogramban dolgozó kollégák is ültetnek fákat.

A Városi Csemetekert fejlődésével a későbbiekben (akár már 2016 őszén), a pótlási kötelezettséget jóval meghaladó mértékben lehet majd faültetéseket végezni a lakóterületeken. Szerencsés esetben az elnyert pályázati forrásokból pedig olyan fejlesztések is finanszírozhatóak lesznek, mint a Malomvölgyi Arborétum kialakítása, vagy a Mecseki Parkerdő turisztikailag terheltebb pontjainak újraélesztése, az agresszíven terjeszkedő gyomfajok visszaszorítása.