Hazahívják a baranyai fiatalokat

A napokban jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy Gyere haza, fiatal! elnevezéssel programot indít a külföldön munkát vállaló fiatalok hazacsábítására. Az érintettek számára lakhatási és letelepedési támogatást, valamint megfelelő munkahelyet biztosítanak. Baranyából évente három-négyezren távoznak külföldre vagy Budapestre a jobb megélhetés reményében.

hirdetés

A Gyere haza, fiatal! program első körében a Londonban élő magyarokat kívánják hazatérésre biztatni, erre 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyből 50 fiatalnak nyílik lehetősége visszatérni Magyarországra.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy éven belüli munkaerő-piaci mozgások 100 ezer fő körül stagnálnak immár két éve, a külföldön dolgozók több mint fele azonban egy éven belül hazatér. A program célja, hogy növeljék ezt az arányt.

Baranyában is kritikus a helyzet, évente 3-4000 fő hagyja el a megyét a jobb megélhetés reményében, derült ki Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára szavaiból.

– Az elvándorlási különbözet évente 3-400 ezer mínusz. Ez azért elég durva adat. Ráadásul az is gond, hogy akik külföldre vagy Budapestre távoznak, azok zömében jól képzett szakemberek, míg a Pécs agglomerációjából betelepülők képzettségi szintje nem éri el az elvándorlók képzettségi szintjét.

A szakember szerint ugyanakkor az ilyen programok nem jelentenek végleges megoldást ezekre a gondokra.

– Az a probléma, hogy a kelet-európai országokban a jövedelmi viszonyokat, a tőke- és munkajövedelmeket nem az adott ország, hanem nyugat-európai erőközpontok határozzák meg. Ezáltal jutnak extraprofithoz az ide irányított beruházásaikban, emellett a totálisan elöregedett társadalmak ezáltal jutnak munkaerő-utánpótláshoz a jövedelemkülönbségek miatt.

Síkfői amondó, hogy akikbe szorult egy kis hazafiasság, lokálpatriotizmus, azokra hatni fog a program, de mivel a nyugati gazdasági világrend arra épül, hogy megkaparintsa a kelet-európai országok piacát és humánerőforrását saját fejlődése érdekében, ezért a problémákon ez a kezdeményezés sem tud érdemben változtatni.