Több ezer nemi erőszak évente

A bűncselekmények között a társadalmilag legelítéltebbek egyike a nemi erőszak. Az erőszakolókat még a börtön-hierarchia is legalulra teszi. Pár napja Pécsen ismét napvilágra került egy újabb eset: ezúttal – a gyanú szerint –  két férfi közösült egy fiatal lánnyal erőszakosan, akinek végül sikerült megszöknie.

hirdetés

Belegondolni is rossz, mit élhet át egy nő, és milyen lelki nyomokat hagy ez benne, amiket hosszú éveken keresztül viselnie kell. A közvélemény egyre jobban kiemeli ezt a problémát, igyekszik egyre többet foglalkozni vele.

Dr. Gál István, a PTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének docense szerint is minden tekintetben és minden körülmény között tolerálhatatlan eme bűncselekmény.

Gál István Korinek László neves kriminológus 1980-as években készült, ám máig érvényes kutatására hivatkozva elmondta, az akkori adatok megmutatták: a napvilágra került bűntények mellett tízszeres latencia mutatkozik Magyarországon, tehát 10 bűncselekményből egyről értesülnek a hatóságok.

Napjainkban évente körülbelül 200-300 nemi bűncselekményre derül fény, ez azt jelenti, hogy a fel nem derítettek száma 2000-3000 körül mozoghat. Döbbenetes adat.

erőszakolás
Monica Bellucci alakja a Visszafordíthatatlan c. filmben, az erőszak ábrázolásának híres jelenetében

Gál István hozzátette, a statisztikák szerint az esetek nagy részében a felek ismerik egymást, kevesebb az utcán, szórakozóhelyeken történő támadás. A csoportos nemi erőszak pedig sokkal súlyosabb büntetést vonhat maga után, minimum 5 év letöltendőt kaphatnak az aktusban részt vevők.

Az általános társadalmi közvélekedés az, hogy ijesztően megugrott az erőszakos bűntények száma, a közbiztonság ezért látványosan rosszabb lett. Ez nem igaz. A felderített esetek száma ugrott meg ijesztően – szerencsére. Az emberek az évek, évtizedek múlásával emocionálisan érzékenyebbé váltak, ezért ha a közvetlen környezetükben történik egy brutális, nagy horderejű esemény, pánikhangulat tör ki az addig – és azután is – nyugalmas környezetükben – vélekedik a szakértő.

csaladon_beluli_eroszak
Nagyon kevesen mernek csak feljelentést tenni

Az egyik legsúlyosabb problémát az jelenti, hogy éppen a családon belül történik sokszor az erőszak, s még az is előfordul, hogy a rendszeres bántalmazást a nő egy idő után természetesnek veszi. Hiszen máig tartja magát az az egyébként teljesen felháborító közmondás, hogy “az asszony verve jó”, így van, aki képes elnyomott nőként behódolni, hiszen akár az adott társadalmi közeg is erre “tanítja”.

Ugyanakkor éppen a szégyen, a társadalmi korlátok, a családi háttér, vagy éppen a kiszolgáltatottság miatt nehéz a felderítés. Gál István szerint ugyanakkor egy-egy elkeseredett nő sajnos hamisan vádolja meg párját, ám a mai kriminalisztikai eszközökkel biztosabb és pontosabb lehet a felderítés e tekintetben is.

A nemi erőszakról beszélni mindig aktuális, hiszen folyamatosan van apropója. Legutóbb az országos botrányt keltő Kiss László-ügy miatt került szóba. Jól példázza a társadalmi megítélést ez az eset: a lemondott szakvezető előbb tagadta, majd miután tarthatatlan volt a helyzet, beismerte tettét, de próbálta annak súlyát kisebbíteni. Csak azt követően kért bocsánatot – az egyébként sokak által halottnak hitt – áldozatától, hogy az a nyilvánosság elé állt.