Több hallgató, nagyobb forgalom a kocsmákban

Több egyetemista kezdheti meg a tanévet szeptembertől a városban és mivel a PTE szinte minden karán nő a létszám, jobban meg fog telni a város. A vendéglátósok is erre készülnek. 

hirdetés

A kora nyári hónapok rengeteg turistát hoztak a belvárosba, és a Király utca vendéglátóhelyei mind megteltek. Szeptembertől azonban nem ürül ki a város, vagy a turisták helyét átveszik az egyetemisták, akik az idei számok alapján többen lesznek, mint tavaly.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke és a belvárosi Aranykacsa étterem vezetője szerint évek óta jól kirajzolódik egyfajta ciklikusság a forgalomban. A leggyengébb időszak mindig a január, valamint a július-augusztus. Előbbi a sok egyetemi vizsga és a turisták abszolút hiánya miatt, nyáron viszont sem az egyetemisták, sem a pécsiek nincsenek a városban a szezon miatt. A turizmus önmagában nem tudja pótolni a kiesést – vélekedett.

Háber szerint jó volna, ha a legerősebb hónapban, májusban a külföldi diákok ide tudnák csalni családjukat pár napra. A tanévkezdés miatt, szeptemberben-októberben erősödésre számítanak, az előző évek tendenciájához hasonlóan.

bár
A vendéglátósok bizakodnak

Gadó Gábor, a Művész Presszó tulajdonosának a tapasztalatai szerint körülbelül 30%-al szokott emelkedni a forgalom szeptemberben, mikor megérkeznek az egyetemisták az évkezdéshez.

Leggyengébb időszaknak Gadó is a decembert és a januárt nevezte meg, ilyenkor a helyiek kivételével sokan hazamennek a tavaszi szemeszter kezdetéig.

A Rókusalja utcai Kiskorsó kifejezetten az egyetemistákra épít – tudtuk meg tőlük. Több kar is közel van a műintézményhez, sokéves múlttal rendelkezik. Éppen ezért tudatosan őket csábítják, a gólyatáborokban is miattuk hirdetnek. Ennek megfelelően a nyár olyannyira gyenge, hogy a nyitva tartás is megrövidült. De az évközi nagy forgalom mindig mindent visszahoz.

Az, hogy mekkora potenciál van az egyetemistákban, jól mutatja az évekkel ezelőtt készült felmérés is, hogy a Pécsett tanuló külföldi hallgatók – tandíjjal együtt – nagyjából 7 milliárd forintot költenek el a városban.