Több hely van a pécsi börtönben

Új körlettel bővül a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. A pécsi börtönben előfordul, hogy kétszer annyi fogvatartott tengeti a napjait, mint ahány a hivatalos férőhelyszám alapján megtehetné. A 86 millió forintos beruházás sokat javít a statisztikán.

hirdetés

– A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jelenleg 97 fő befogadására képes, jelenleg 180 fő körül alakul a fogvatartottak száma. Így ez az ország egyik legtelítettebb börtöne, kihasználtságunk olykor eléri a 200 százalékot is. – mondta el Dékány Zsolt börtönparancsnok.

Nemsokára ez a mutató javulhat, hiszen új körletet adtak át pénteken. Tíz új zárka áll az előzetes letartóztatásban lévők rendelkezésére. Az egyenként 2-3 ágyas zárkákkal összesen 24 férőhellyel nő így a pécsi börtön befogadó képessége. A telítettség mutatója így a mostani adatok szerint 150 százalék alá csökken.

Zárka
Az új zárkák 2-3 ágyasok

Ezzel még nem éri el az ország börtöneinek telítettségi átlagát a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, hiszen ahhoz 144 százalék alá kéne letornázni ezt a mutatót. A más megyei intézetek azonban hasonló túlzsúfoltsággal küzdenek.

– Ez, azaz a túlzsúfoltság a legnagyobb probléma napjainkban a magyar börtönökben – mondta az új körlet avató ünnepségén kollégánknak Csóti András vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. – Az elmúlt időszakban a rendelkezésre álló forrásainkat az előzetes letartóztatásban lévők helyzetének javítására fordítottuk. Idén 160 új férőhely került és kerül kialakításra. Két nagyvárosban még a jövő héten avatunk hasonló körletet.

A börtönök létszáma ugyanakkor az elmúlt évben országosan 2.000 fővel nőtt. A parancsnok szerint a büntető politika szigorodása és a felderítő szervek jó munkájának köszönhetően. A visszaesők aránya pedig egyelőre nem túl kedvező, 48 százalékos.

A bővítésen kívül nagy hangsúlyt fektetnek a börtönökben az önellátásra, azaz arra, hogy a fogvatartottak minél nagyobb arányban termeljék meg egymásnak az ételek, a ruhák alapanyagait és esetenként profitot hozó tevékenységet is folytassanak. Így például a most átadott pécsi zárkák ajtajait is a büntetés-végrehajtás egyik kft.-je gyártotta a belső ellátás keretein belül.

 • kritya

  kedves hozzászolok menjetek beeeeeeeee s nem ez lesz a véleményetek.amit nem éltél meg arol miért mondasz véleményt

 • pecsma1111

  Ibolya
  Az ötleted óriási. Tartsák el a bűnözöket a családjaik, ne mi.

 • Ibolya

  Róluk miért nincs törvény, ami kötelezi a családtagokat, hogy az elzárás ideje alatt gondoskodjanak a büntetését töltőről?

 • Dzsóker

  Régóta szeretnék bekerülni, de eddig nem sikerült a túljelentkezés miatt. Most, hogy elárverezték a lakásomat, sürgősen fedél kellene a tél hónapokra. Örülök, hogy a bővítéssel új helyek keletkeztek. Remélem a decembert már benn tölthetem.