Több helyi terméknek jut piac

zöldségfeldolgozó1

hirdetés

Lekvárt, aszalt gyümölcsöt, s különböző, zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készült termékeket gyártanak már Pécsen, a Sport utcában, ahol a Magar Szociális Szövetkezet hozott létre feldolgozóüzemet. Nyolcan kaptak új állást így, olyanok, akik korábban a közmunkaprogram részesei voltak. A növények egy részét hajléktalanok termelik Pellérden.

Két éve alakították meg a Magart azzal a céllal, hogy minél több helyi termelő találhasson magának piacot Pécsen, s idővel éttermek, közétkeztetési cégek, s persze helyi vásárokon árusító kofák kínálják termékeiket. A szövetkezet már boltot is nyitott a Hársfa úton másfél évvel ezelőtt, s ma már tizenhét termelő portékáit igyekszik eljuttatni. Például a pécsi bölcsődék fele is tőlük rendel.

A közelmúltban egy olyan feldolgozóüzemet hoztak létre 37 millió forintból és uniós támogatás segítségével, amellyel tovább bővíthetik a felhasználók és a beszállítók körét is.

Zöldség és gyümölsválogató1

Mint azt Fónai László, a szövetség ügyvezető elnöke elmondta, nyolcan dolgoznak az új üzemben, mindannyian korábban közfoglalkoztatottak voltak. Az ő dolguk, hogy a pécsi és környékbeli termelőktől beérkező áruból lekvárt, kekszet készítsenek vagy aszalják azokat, a zöldségeket pedig savanyítsák.

– A cél, hogy könnyebben találhassanak piacot a helyi termelők, ezért nyitottunk boltot korábban, ezért vannak jelen partnereink a Búza téri termelői piacokon. A bölcsődék fele már tőlünk rendel, de a hosszú távú cél, hogy az iskolai közétkeztetésben is megjelenhessünk. Ehhez jelenleg még kicsik vagyunk – mondta Fónai.

A szerződött termelők mellett a Támasz Alapítvány is besegít, hiszen a zöldségek és gyümölcsök egy részét hajléktalanok termelik meg egy pellérdi kertészetben.

Őri László alpolgármester azt mondta, Pécs szempontjából fontos, hogy minél több helyi termék helyben találjon gazdára, a helyi gazdaság fejlesztése szempontjából pedig minden hasonló beruházás segíti ezt a folyamatot. Kiemelte: jó példa a létesítmény arra, hogy a közfoglalkoztatásból van átjárás a piaci munka irányába.