Több jelentkező, kevesebb felvett a PTE-nél

Míg országosan kettő, a Pécsen több mint öt százalékkal kevesebb hallgató nyert felvételt a felsőoktatásba – derült ki a ponthatárok meghúzása után. A Pécsi Tudományegyetemnél így is abban bíznak, hogy a pótfelvételizőkkel és a külföldiekkel együtt szeptemberben több mint ötezren kezdhetik meg a tanulmányaikat, azaz nem lesz komolyabb csökkenés a hallgató létszámban az őszi szemeszter kezdetéig.

hirdetés

Míg tavaly a ponthatárok kihirdetését követően 4842, addig idén 268 fővel kevesebb, 4574 hallgató kerülhet be a pécsi felsőoktatásba. A nappali képzésekre felvettek száma csökkent nagyobb arányban, 171 fővel, míg a levelező képzésekre 97 fővel kevesebb hallgató iratkozhat be. Ezzel együtt többen szerettek volna tanulni a PTE-n idén, mint tavaly.

Felvételi - Pont Ott Parti Budapesten

Lengvárszky Attila, PTE oktatási igazgatója szerint azért tudtak ennek ellenére kevesebb jelentkezőt felvenni, mert az aspiránsok közel 15 százaléka nem tudott érdemben részt venni a felvételi eljárásban, mert nem érte el a 280 pontra megemelt jogszabályi, illetve a központilag meghatározott ponthatárt.

Mindezek ellenére komoly eredmény Lengvárszky szerint, hogy a megyeszékhelyre várt külföldi hallgatókkal és a pótfelvételizőkkel együtt várhatóan több mint ötezren kezdik majd meg tanulmányaikat a PTE-n.

Az oktatási igazgató szerint pár területen javulást értek el.

Pozitív változás három kar esetében figyelhető meg: a Közgazdaságtudományi Kar a hagyományosan népszerű alapszakjai mellett az új turizmus- vendéglátás alapszak jó eredményével 57 fővel, 12 százalékkal, a Műszaki és Informatikai Kar az új duális képzések népszerűségét is kiaknázva 66 fővel, 14 százalékkal, míg a Művészeti Kar a hosszú idő óta sikeres képző- és zeneművész, valamint tanár szakjai mellett az új képzőművész tanár szak segítségével 41 fővel, 27 százalékkal növelte a felvettek számát az előző évhez képest.

A hallgatók számát tekintve a PTE legnépszerűbb szakjai továbbra is az osztatlan orvosi és jogász képzések, valamint a hagyományosan sok jelentkezőt vonzó alapképzések: az ápolás és betegellátás szak szakirányai, a pszichológia, a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnök, a mérnökinformatikus, a biológia és a sportszervező szakok.

Az oktatási igazgató hozzátette, az intézménynél abban bíznak, hogy azok a felvételizők, akik nem voltak eredményesek, vagy azok, akik nem is felvételiztek, a pótfelvételi eljárásban választanak képzést. A pótfelvételizőknek augusztus 10-ig van lehetőségük beadni a jelentkezésüket, a felvételi vizsgák pedig augusztus 13. és 19. között lesznek.